Het walviswalhalla

Santiago del Teide, Tamaimo, Los Gigantes, Alcalá, Playa San Juan

Santiago del Teide
Badend in de vochtige lucht die het midden van het eiland bedekt, bevindt zich Santiago del Teide. In het oude centrum vormen twee belendende gebouwen, de kerk van San Fernando Rey, uit de zeventiende eeuw en Casa El Patio, de twee meest karakteristieke gebouwen. Heel dichtbij ligt de weg die leidt naar het schilderachtige gehucht Masca (TF-436). Een bezoek aan dit gehucht is zeker de moeite waard. Iets verder weg van het centrum gaat een andere weg naar Arguayo (TF-375), waar een interessant museum is van ambachten die direct afstammen van de keramiek die gemaakt werd door de “guanches” en het ruige landschap dat ontstaan is door de laatste vulkaanuitbarsting in Tenerife in 1909.

We vervolgen onze reis richting de kust via de TF-454 waar we het plaatsje Tamaimo passeren, het economisch centrum van de gemeente waar je kunt genieten van een adembenemend panorama vanaf het uitzichtspunt Tamaimo dat je tegenkomt net voordat je het dorp bereikt. De wandeling vanaf Tamaimo naar Puerto Santiago loopt via grote stukken landbouwgrond. Verderop wordt het woud van boerderijen en kassen vervangen door reuzen van vulkanische steen.

Los Gigantes
In dit gedeelte van het eiland overheersen de enorme muren van donkere vulkanische steen die meer dan 600 meter hoog zijn. De “guanchas” noemden dit de “Muur van het inferno”.

Liefhebbers van de zee kunnen hier genieten van het kijken naar walvisachtigen. Er zijn een paar honderd dolfijnen en grienden naast nog 21 andere soorten. Ze bevinden zich op ongeveer drie mijl uit de kust en het is mogelijk om ze praktisch 365 dagen per jaar te zien. Hiervoor hoef je je alleen maar op te geven voor de excursies die georganiseerd worden met de boten die vertrekken vanaf Los Gigantes (en de boten van Puerto de Colón en Los Cristianos).

La Arena, Alcalá en Playa San Juan
In de gemeente Santiago del Teide aan de zee, bij de Playa de Arena verschijnt ineens, alsof het tovenarij is, een van de mooiste stranden van het eiland. Het is klein en het zand is zwart en glanzend. Een waar Eden voor wie daar woont.

De route gaat verder tussen de agrarische plantages van tomaten of bananen die groeien op het vulkanisch land. Aan de kust nodigen Alcalá en Playa San Juan, vlakbij de buurgemeente Guía de Isora, uit te stoppen om de maritieme sfeer te proeven.