Wandeling door het Tertiair en langs het werelderfgoed: Ecologisch juweel.

La Laguna en het Natuurpark Anaga. Taganana, Bajamar en Punta del Hidalgo.

Om de magie van La Laguna te ontdekken, kun je er het beste doorheen lopen. Parkeer de auto en wandel. Je stappen brengen je naar het historisch centrum dat sinds 1999 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat, iets waar de inwoners van La Laguna heel erg trots op zijn. Hier kun je de imposante kathedraal bezoeken, die net weer geopend is na een lang restauratieproces. Je kunt zelf zien hoe mooi het geworden is.

Een ander symbool van La Laguna is de toren van de iglesia de la Concepción. Hier kun je omhoog klimmen om te genieten van een van de meest bijzondere uitzichten op de stad. Bij het VVV-kantoor in de Calle de la Carrera kunnen ze je alle informatie geven die je nodig hebt. Daar beginnen ook de meest populaire straten; Calle la Carrera en Calle Herredores. Als je meer wilt weten over hoe de koloniale architectuur eruit ziet die een inspiratie was voor veel Latijns-Amerikaanse steden, wandel dan door deze straten. Je kunt onderweg stoppen om iets te eten in een van de lunchrooms of kroegen in het centrum. Dat is de beste manier om weer op krachten te komen.

Verplichte haltes bij je bezoek zijn het gerenoveerde en charmante Teatro Leal, het Instituto Cabrera Pinto, Casa Lercaro, het klooster Santa Catalina of het Historisch museum van Tenerife, waar je de geschiedenis uit de eerste hand leert en dat samen met vele andere gebouwen een cultureel bolwerk vormt dat La Laguna haar erudiete en elegante uitstraling geeft.

Bij het VVV-kantoor worden rondleidingen aangeboden door de oude stad. Je kunt kiezen uit verschillende themaroutes die langs de meest kenmerkende gebouwen komen. Maar er is meer. De duizenden jongeren die in deze stad wonen en ook studeren geven de stad een avant-gardistisch cachet. De ontmoetingsplaats bij uitstek is het uitgaansgebied El Cuadrilátero, bij de universiteit. Straten vol pubs en kroegen waar gefeest wordt tot sluitingstijd.

Buiten het centrum staat het museum van Wetenschap en de Kosmos. Het is een leuk museum voor elk publiek waar je leert door zelf te experimenteren. Verder heeft het een krachtige telescoop. Als je daar doorheen kijkt, voelt het alsof de hemel heel dichtbij is.

De feesten van de stad ter ere van Cristo de La Laguna worden gedurende de hele maand september gevierd. Vooral magisch is de nacht van het vuurwerk op de 14e. De hemel van de stad vult zich met spectaculaire kleuren en vormen onder het toeziend oog van duizenden inwoners van Tenerife.

Bajamar en Punta del Hidalgo

Aan de kust, op ongeveer 10 kilometer van het oude centrum, heeft La Laguna een klein maar aantrekkelijk stukje zee: de plaatsen Bajamar en Punta del Hidalgo waar je een duik kunt nemen in de natuurlijke zwembaden. Je zult je herboren voelen. Als je nog hongerig bent naar meer, blijf dan aan de kust. De zon heeft een bijzondere vriendschap gesloten met deze kant van het eiland en de zonsondergang is ongekend mooi. Je kunt het beste gaan zitten op een van de terrassen van de restaurants die hier in de omgeving gevestigd zijn om een heerlijk vers visje te eten bij het ondergaan van de zon. Ook een bezoek aan de uitzichtspunten die er zijn in de Monte de las Mercedes mag je niet missen. Zij hebben de beste uitzichten over de stad.

Wel één tip voordat je de stad bezoekt: La Laguna is een van de koudste steden van Tenerife, zelfs in de zomer. Neem daarom altijd een trui mee.

Bijzonder aanbevelenswaardig is het wandelpad dat, in Monte Verde vanuit Cruz del Carmen naar beneden loopt, (waar het bezoekerscentrum en het uitzichtspunt is), tot Punta del Hidalgo.

Ecologisch juweel

Als de klauwen van een slapende reus. Zo strekken zich de grote rotsen uit van de bergketen dat het Natuurpark Anaga huisvest. Dit park kan bereikt worden via de TF-12. In dit natuurpark leeft een van de meest waardevolle schatten van heel Europa, het laurierbos uit het Tertiair. Een maagdelijke begroeiing die zich bijna 365 dagen per jaar door een magische zee van wolken omgeven ziet. Men kan door het bos uit het Tertiair wandelen via de verschillende wandelpaden die er zijn en men kan stoppen om wat te eten in de restaurants die het gebied herbergt. Ze serveren geitenvlees en een heerlijke Canarische stoofpot. Vergeet niet te vragen om de wijn uit de streek.

Taganana

Als je de kronkelende weg volgt, bereik je de kust, waar je verschillende afgelegen dorpen, zoals Taganana, vindt. De charme van deze plek is het aantrekkelijke strand, het ruige landschap eromheen en de kleine restaurants die daar bij elkaar liggen, waar je de beste gerechten van de Canarische keuken kunt eten. We raden je aan om vis te bestellen, want die bereiden ze hier heel erg goed.