Algemene kenmerken

Het bergachtige landschap is het handelsmerk van Tenerife, wat betekent dat je het hele eiland kunt oversteken door simpelweg van de ene berg naar de andere te gaan. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de twee grote valleien van het eiland: de vallei van Güimar en die van La Orotava.

Eigenlijk waren dat oorspronkelijk ook immense bergen (van wel 5.000 meter hoog), maar op een dag bezweken ze onder het gewicht van tonnen vulkanisch materiaal dat zich had opgehoopt na opeenvolgende uitbarstingen en alles naar beneden gleed tot in de zee.

Hoewel deze valleien op dezelfde manier gevormd zijn, vertonen de twee nogal verschillende manieren van leven, omdat ze zich op twee tegenovergestelde punten van het eiland bevinden en hun klimaat zodoende ook erg verschilt: de Orotavavallei, in het noorden, is vochtig en met gematigde temperaturen. De vallei van Güimar in het zuiden is veel droger.

De onmiskenbare schoonheid van deze omgeving heeft van oudsher veel reizigers aangetrokken, waaronder enkele zeer beroemde personen: De schrijfster Agatha Christi verbleef verscheidene malen in Puerto de la Cruz en de natuurkenner Alexander van Humboldt was helemaal in de ban van het eiland, vooral van de Orotavavallei. “Geen enkele plaats op aarde lijkt me geschikter om de melancholie te verdrijven en de vrede in de ziel van iemand die lijdt te herstellen, dan Tenerife”, zei hij toen hij het eiland in 1799 voor het eerst bezocht en hij overdreef daarbij niet.

Ga niet weg uit dit gebied voordat je de originele route rond de berg Guamazo hebt gedaan en wanneer je het Nationaal Park van de Teide bezoekt, ga dan naar een van de bezoekerscentra en vraag dan aan een van de medewerkers naar de ongelooflijke theorie van de gravitational gliding'.