Een bezoek meer dan waard

Het is bijna onmogelijk om maar een paar plaatsen uit al die schitterende vulkanische landschappen te selecteren, maar hier geven we je een aantal suggesties die je verblijf tot een onvergetelijke ervaring zullen maken:

1. RAAK DE HEMEL AAN MET JE VINGERTOPPEN.
Klein zijn heeft zo zijn voordelen, vooral wanneer er op je territorium reusachtig mooie dingen te zien zijn. Ondanks de gereduceerde afmetingen van Tenerife (2.034 vierkante kilometer) bezit het de hoogste berg van Spanje: De Teide met 3.718 meter. Om de top te bereiken, moet je vaak eerst door een dik wolkendek heen en voor velen maakt dit feit alleen al de excursie meer dan de moeite waard. Wanneer je door de wolkenzee heen bent gebroken, zie je deze enorme en spectaculaire vulkaan voor je opdoemen, de derde hoogste vulkaan van de wereld, gemeten vanaf de basis.

2. GENIET VAN HET WERELDERFGOED.
Het Parque Nacional del Teide staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Die titel is het meer dan waard vanwege de grote verscheidenheid aan vulkanische landschappen en rijkdom aan exclusieve flora en fauna, die je nergens anders ter wereld tegenkomt en zeker niet op zo’n klein oppervlak. Vulkanologen van over de hele wereld zijn er uitermate tevreden mee, want voor hen is het een natuurlijk laboratorium.

3. MAAK EEN REIS IN DE RUIMTE.
Je kunt natuurlijk geduldig wachten tot er goedkope kaartjes voor een reis naar Mars op de markt komen. Maar er is een andere, betaalbare, veilige en realistische manier: kom naar Tenerife. Op het eiland vind je landschappen, identiek aan die van de rode planeet. Dit is dus je kans om een reis door de ruimte te maken!

4. REIS NAAR HET MIDDELPUNT DER AARDE.
Vulkanisch gevormde holtes vind je overal ter wereld, maar geen vormt zo’n groot labyrint als de Cueva del Viento in Icod de los Vinos. Tot op heden zijn er al 17 km aan gangen en holtes ontdekt, verdeeld over verschillende niveaus en speleologen zoeken nog steeds verder. Durf je af te dalen naar het diepst van de aarde en te ontdekken wat er met complete duisternis en volkomen stilte bedoeld wordt?

5. PROEF WIJNEN VAN TOPNIVEAU.
Je zou kunnen denken dat een vulkanische gebied niet geschikt is voor de landbouw, maar het is juist de vruchtbaarste aarde die er bestaat. In een bekoorlijk dorpje, Vilaflor genaamd, bevinden zich de hoogstgelegen wijngaarden van Europa en op heel het eiland worden wijnen geproduceerd die al eeuwenlang in Europa zeer worden gewaardeerd.

6. BELEEF VULKANISCHE TRADITIES.
Om de vijf jaar worden er enorme vuurballen van de hellingen van het dorp Garachico naar beneden gegooid. Op deze manier wordt de lava gesymboliseerd, die het dorp in 1706 verwoestte. Het is van de meest ongebruikelijke tradities gerelateerd aan de vulkanen van Tenerife, waarvan er op het eiland nog tientallen voorbeelden te vinden zijn.

7. MENG JE ONDER DE VRIENDELIJKE BEVOLKING.
Ondanks het feit dat de vulkanische gebieden erg onherbergzaam lijken, hebben de eilanders zich kunnen aanpassen aan hun natuurlijke omgeving. Wat betreft karakter zijn ze tegelijkertijd vasthoudend en bescheiden, vrolijk, innemend en goedmoedig, waardoor reizigers ze over het algemeen erg mogen.

8. NEEM EEN DIP IN EEN AANLOKKELIJKE POEL.
Neem een duik in een van de versteende lavapoelen die je aan de kust aantreft: in Garachico, Punta del Hidalgo, Bajamar, Arico, Santiago del Teide of Los Silos. Bij vloed vult de zee ze voor je met fris, schuimend water uit de oceaan en jij hoeft er alleen maar in te springen om ervan te genieten.

9. ONTDEK DE ONGEREPTE NATUUR.
De ongerepte natuur van de vulkanische gebieden prikkelt al je zintuigen en geeft je een heerlijk gevoel. Wandelen in natuurgebieden, zoals het Nationaal Park van de Teide, het laurierbos of langs de kust, wordt zowel door veel inwoners van het eiland als bezoekers gedaan en allemaal komen ze enthousiast van hun wandelingen terug.

10. ETEN EN GENIETEN.
Zowel in restaurants, kroegen of 'guachinches' (lokale, eenvoudige eetgelegenheden waar huisgemaakte wijn wordt geserveerd) tref je verleidelijke recepten aan die smaken naar de essentie van dit vulkanisch gebied van het eiland. Honing, wijn, aardappels, fruit, vis, je zult er zeker versteld van staan.

11. EEN ZONSONDERGANG MET EEN BREDE GLIMLACH.
Als het soms een dag niet heeft meegezeten kan iets kleins en schijnbaar onbeduidend een een geweldige glimlach op je gezicht toveren. De zonsondergangen op dit vulkanische eiland hebben dit wonderbaarlijke effect. Probeer het eens bij de Teide, Bajamar of Isla Baja (een schitterende streek in het noordwesten van Tenerife).

12. OP DUIZEND PLAATSEN TEGELIJK.
Een van de charmes van het eiland is dat je bij de minste verplaatsing heel verschillende landschappen tegenkomt. Op het ene moment adem je nog de frisse berglucht in van een bos met enorme pijnbomen en even later lig je te dobberen op je luchtbed in de zee; alles verandert van het ene moment op het andere en je hebt het gevoel alsof je overal tegelijk bent.

13. WAAR BEGINT JE REIS
  Er zijn informatiecentra, zowel in het noorden als het zuiden van het eiland, waar ze je op een interactieve, speelse manier tot in detail uitleggen hoe de vulkanen het leven en landschap van het eiland hebben beïnvloed.

Het lijkt ons een goed idee om daar je reis te beginnen. Je kunt ze ook als strategische tussenstops op je route langs vulkanen inplannen (adressen plaatsen):

  • Museum van de Natuur en de Mens 
  • Kasteel van San Miguel
  • Reservaat van San Blas 
  • Archeologisch Museum van Puerto de la Cruz
  • Bezoekerscentrum los Pedregales
  • Bezoekerscentrum El Portillo
  • Bezoekerscentrum Cañada Blanca
  • Casa del Vino La Baranda

14. SLAPEN ALS EEN ROOS
 Om nieuwe energie op te doen, is het duidelijk dat je een sfeervolle en comfortabele plek nodig hebt. Aangezien je toch een vulkanische ervaring in de volle natuur beleeft, zou het dan niet geweldig zijn wanneer je onderkomen op deze omgeving lijkt? In alle vijf de gebieden kun je kiezen uit ontelbare charmante huisjes en hotels in een landelijke omgeving om de nacht door te brengen.

​​​