Wedstrijden

De verschillende carnavalsgroepen schrijven zich ieder jaar in voor diverse wedstrijden, verdeeld over meerdere rondes, die zowel door de groepen als het aanwezige publiek vol spanning beleefd worden.

De leden van de murgas voor kinderen en volwassenen, comparsas en muziekgroepen strijden ieder jaar om de prijs voor de beste uitvoering in hun genre. Bovendien bestaat er voor de rondallas een extra prijs voor de beste solisten.

Tegenwoordig volgt de bevolking de voorrondes en de finale van de murgas met dezelfde belangstelling als bij een sportwedstrijd of de verkiezing van de carnavalskoningin. Door de scherpe teksten, de openlijke kritiek en woordspelingen, identificeert het publiek zich sterk met deze murgas. Mede hierdoor en door de kwaliteit van de zangers en hun opzichtige kleding, is de competitie tussen de murgas een van de hoogtepunten van het carnaval op Tenerife.

De comparsas, met hun frisse choreografie en vibrerende trommels van de batucadas (percussiegroepen met een Latijns-Amerikaanse stijl), slepen de toeschouwer mee naar de vrolijkheid op straat en het ritme van de muziek, dat de nachten van Santa Cruz vult na de Openingsoptocht.

De lyrische composities van de rondallas daarentegen vertegenwoordigen de lange muziektraditie van het carnaval van Santa Cruz en ze zijn een levend voorbeeld van de oudste expressie van dit feest. De rondallas beschikken bovendien over bevoorrechte stemmen en de vocale arrangementen worden als unieke oeuvres beschouwd.

De Latijnse ritmes, het visitekaartje van de andere muziekgroepen, maken hen tot waardige vertegenwoordigers van de passie waarmee de bevolking van Tenerife de carnavalsmuziek beleeft.