Iglesia de la Concepción en La Orotava
Historisch monument in Noord-Tenerife
Deze kerk dateert uit 1516, toen er een kapel werd gebouwd die sindsdien meerdere keren is uitgebreid en waar op 22 juni 1516 de feesten voor de troonbestijging van Karel V werden gehouden. Door de verschrikkelijke aardbevingen die het eiland in 1704 en 1705 teisterden, veroorzaakt door de vulkaan Güímar, was er tot 1758 van de kerk enkel een ruïne over.
De werkzaamheden aan het bestaande gebouw begonnen in 1768 en werden voltooid in 1788. De kerk kreeg aanzienlijke financiële steun van emigranten, vooral degenen in Cuba, die indianen worden genoemd. De kerk is sinds 18 juni 1948 een nationaal historisch kunstmonument.
De twee klokkentorens, die 24 meter hoog zijn, staan naast de zijgevels. Opmerkenswaardig is de indrukwekkende koepel die 16 vlakken heeft. Omdat er 8 ramen in zitten, lijkt het echter een achthoek. De koepel heeft ook een neoklassieke lantaarn.
In het interieur worden de drie grote beuken ondersteund door Ionische kolommen met Korintische kapitelen die allemaal een andere versiering hebben.
Voor de hoofdkapel staat een monumentale tabernakel, een van de belangrijkste op de Canarische eilanden, een Genuaans stuk uit 1823 dat is vervaardigd uit marmer en jaspis in het atelier van Giuseppe Gaggini (1791-1867).
De preekstoel is in hetzelfde atelier gemaakt van dezelfde materialen.
Van de zes altaarstukken die zich in de kerk bevinden, moet vooral La Concepción van Francisco Acosta Granadilla genoemd worden. Deze bevindt zich bovenop de Evangelie-beuk en komt ook uit het genoemde atelier.
Het beeld van La Inmaculada Concepción is het werk van de Italiaanse kunstenaar Angelo Olivari (eerste helft van de 19e eeuw).
In de kapel bij de epistelbeuk is de belangrijkste figuur van het altaarstuk Señor Predicador (Heer Prediker). Dit is een werk van Blas García Pulido uit 1667.
Andere opmerkelijke figuren zijn: San Juan Evangelista, María Magdalena, La Dolorosa van Luján Pérez en San Pedro Apóstol, een van de meesterwerken van de beeldhouwer uit Orotava Fernando Estévez.
Wat schilderijen betreft zijn de olieverfschilderijen het belangrijkst: Entierro de Cristo en Ecce Homo, twee 16e-eeuwse kunstwerken van Cristóbal Ramírez (in de sacristie) en La Inmaculada met San Ignacio de Loyola en San Francisco Javier van Gaspar de Quevedo (naast het doopvont).
Een ander belangrijk schilderij is Desposorios de la Virgen con San José, van de schilder Cristóbal Hernández de Quintana uit La Orotava (aan het einde van de epistelbeuk).
Het museum van de kerk biedt een uitvoerig overzicht van edelsmeedwerk, waaronder: Las Andas de Baldaquino para el Corpus, van Damián de Castro, een monstrans in Gotische Manuelstijl uit het begin van de 16e eeuw en een andere monstrans in rococostijl, die in 1768 werd vervaardigd in opdracht van de bisschop van de Canarische Eilanden, Francisco Xavier Delgado Venegas.
De preekstoel bevat prachtige uitsnijdingen van de op Tenerife geboren kunstenaar Rodríguez de la Oliva. Een uitzonderlijk stuk edelsmeedwerk is de zilveren troon waarop het beeld van de Heilige Begrafenis wordt gedragen tijdens de paasperiode. Het wordt beschouwd als een van de mooiste zilverwerken op de Canarische Eilanden. In de sacristie wordt de processietroon voor Corpus bewaard, die werd vervaardigd door Damián de Castro, waarvan ook andere stukken bewaard zijn gebleven.
De gebroeders Logman waren priesters in deze kerk en schonken haar vele waardevolle stukken, zoals de prachtige monstrans die bekend staat als de 'Monstrans van de Logmans'. Het topstuk in deze kerk is voor velen de kapel van de familie Carta in het voorportaal van de sacristie. Deze werd gebouwd in opdracht van kapitein Matías Rodríguez Carta in de 18e eeuw en werd gewijd aan Sint Mattias.
Het altaarstuk is prachtig en behoort tot de barokke Churrigueresque-stijl. Centraal op het hoofdaltaar staat de Onbevlekte Ontvangenis, een prachtig schilderij van kunstenaar Fernando Estévez uit La Orotava. Het altaarstuk is een van de meest elegante voorbeelden van de barokstijl op Tenerife. In de kerk hangt ook een van de mooiste stukken gewijde kunst op het eiland: El Cristo del Buen Viaje uit de 17e eeuw, samen met andere zeer waardevolle stukken, zoals werk van de Canarische religieuze schilders Miguel Arroyo, Luján Pérez, Rodríguez de la Oliva, González de Ocampo en Fernando Estévez.
Wat betreft schilderijen heeft de kerk ook twee interessante doeken van Juan de Miranda, alsook diverse anonieme werken. De kerk heeft bovendien een belangrijk muziekarchief en een orgel dat in 1862 in Londen is gemaakt.