Kerk La Concepción de Santa Cruz de Tenerife

Historisch monument in Santa Cruz-La Laguna

In het jaar 1500 begonnen de bouwwerkzaamheden aan een kerk die gewijd was aan het Heilige Kruis, gesticht door vader Juan Guerra. In 1638 kreeg de kerk de naam Nuestra Señora de La Concepción. In 1652 werd de kerk door een brand in de as gelegd. De wederopbouw begon in 1653; de huidige toren werd in 1786 gebouwd. De huidige structuur is afkomstig uit de 17e en 18e eeuw en bestaat uit vijf beuken met een Latijns kruis en een Toscaanse architectonische structuur, afgewerkt in Canarische koloniale stijl.

De kerk bevat een schat aan artistiek erfgoed. De oudste stukken zijn een klein gotisch beeld van de Virgen de Consolación, waarvoor veroveraar Fernández de Lugo in 1496 een kapel bouwde, en het Kruis van de Verovering dat door deze militair werd meegebracht toen hij hier in 1494 aanmeerde.
De kerk bevat een ook diverse marmeren doopvonten, vervaardigd in Genua.

De preekstoel bevat prachtige uitsnijdingen van de op Tenerife geboren kunstenaar Rodríguez de la Oliva. Een uitzonderlijk stuk edelsmeedwerk is de zilveren troon waarop het beeld van de Heilige Begrafenis wordt gedragen tijdens de paasperiode. Het wordt beschouwd als een van de mooiste zilverwerken op de Canarische Eilanden. In de sacristie wordt de processietroon voor Corpus bewaard, die werd vervaardigd door Damián de Castro, waarvan ook andere stukken bewaard zijn gebleven.

De gebroeders Logman waren priesters in deze kerk en schonken haar vele waardevolle stukken, zoals de prachtige monstrans die bekend staat als de 'Monstrans van de Logmans'. Het topstuk in deze kerk is voor velen de kapel van de familie Carta in het voorportaal van de sacristie. Deze werd gebouwd in opdracht van kapitein Matías Rodríguez Carta in de 18e eeuw en werd gewijd aan Sint Mattias.
Het altaarstuk is prachtig en behoort tot de barokke Churrigueresque-stijl. Centraal op het hoofdaltaar staat de Onbevlekte Ontvangenis, een prachtig schilderij van kunstenaar Fernando Estévez uit La Orotava. Het altaarstuk is een van de meest elegante voorbeelden van de barokstijl op Tenerife. In de kerk hangt ook een van de mooiste stukken gewijde kunst op het eiland: El Cristo del Buen Viaje uit de 17e eeuw, samen met andere zeer waardevolle stukken, zoals werk van de Canarische religieuze schilders Miguel Arroyo, Luján Pérez, Rodríguez de la Oliva, González de Ocampo en Fernando Estévez.

Wat betreft schilderijen heeft de kerk ook twee interessante doeken van Juan de Miranda, alsook diverse anonieme werken. De kerk heeft bovendien een belangrijk muziekarchief en een orgel dat in 1862 in Londen is gemaakt.

Adres
Kerk La Concepción de Santa Cruz de Tenerife
Plaza de la Iglesia, 38003 Santa Cruz de Tenerife