Kathedraal van La Laguna

Historisch monument in Santa Cruz-La Laguna

De kathedraal is gebouwd op de plek waar de oude kerk Nuestra Señora de los Remedios stond. De aanleg begon in 1515. Het werd in 1819 een kathedraal naar aanleiding van de oprichting van het bisdom van Tenerife op grond van een bul van paus Pius VII. In 1897 werd het verwoeste gebouw definitief afgebroken. Alleen de neoklassieke voorgevel bleef bewaard, waarvan de bouw in 1820 werd gestart uitgaande van de plannen voor de kathedraal van Pamplona, het werk van architect Ventura Rodríquez.

De huidige kathedraal, die in 1913 werd ingewijd, heeft een neogotische stijl met geribbelde gewelven. Het ontwerp is van ingenieur Rodrigo de Villabriga, die de voorgevel intact liet. De kathedraal bevat interessante historische kunstwerken: in de hoofdkapel staat een tabernakel die in 1795 werd gemaakt door beeldhouwer José Luján Pérez van Gran Canaria, met daarop een anoniem 16e-eeuws kruisbeeld van Jezus dat bekend staat als El Cristo de los Remedios.

Ook vermeldenswaard is het grote barokke altaarstuk van Los Remedios uit het midden van de 18e eeuw met zeven prachtige paneelschilderingen die worden toegeschreven aan Hendrick Van Balen, de leraar van Van Dyck, volgens de hypothese van de conservator voor Vlaamse kunst van het museum El Prado, Matias Díaz Padrón. Deze panelen behoren tot het altaarstuk Retablo de Mazuelos, dat in 1597 door Pedro Alfonso Mazuelos in Vlaanderen werd besteld. Een ander belangrijk altaarstuk is El Señor de la Columna, in neoklassieke stijl.

Ook opmerkelijk zijn de fabelachtige preekstoel gemaakt van marmer uit Carrara door de Genuaanse beeldhouwer Pascuale Bocciardo (1762), een groot canvas met de titel Las Ánimas del Purgatorio (De zielen in het vagevuur) van de Canarische schilder Cristóbal Hernández de Quintana (1651-1725) en La Santa Cena (Het heilig avondmaal) van Juan de Miranda. Andere bijzondere werken zijn: La Virgen de los Remedios, gemaakt met gepolychromeerd hout in de vroege 16e eeuw, is mogelijk het eerste gewijde kunstwerk op Tenerife; Cristo Atado a la Columna (Cristus aan de zuil) (Genuaanse School, 18e eeuw) en Nuestra Señora de los Dolores van de Spaanse beeldhouwer Carmona (18e eeuw).

En er is nog meer: een Christus-beeld door de lokale beeldhouwer Fernando Estévez; een prachtig beeld van Nuestra Señora de La Luz, het mooiste beeld in de kathedraal, naar het schijnt een werk van de beeldhouwer Juan Bautista Vázquez el Viejo, oprichter van de Sevilliaanse School in de 16e eeuw. Dit beeld wordt bewaard in het museum van de kathedraal.
Er is ook een neoklassiek koor (uit de 19e eeuw) gemaakt door kunstenaar Domingo Pérez, met een grote monstrans in verguld zilver in rococostijl, een processievloer in gegraveerd zilver en veel kunstwerken uit edele metalen van de Cordobese, Canarische en Amerikaanse scholen, samen met een aanzienlijke verzameling gewijde ornamenten.

Diensten
Diensten

Dit gebouw wordt momenteel gerenoveerd en kan niet worden bezocht.

Adres
Kathedraal van La Laguna
Plaza Fray Albino, 38201, San Cristóbal de La Laguna