Bisschoppelijk Paleis of Casa Salazar

Historisch monument in Santa Cruz-La Laguna

Op 23 januari 2006 werd het huis verwoest door een vreselijke brand, waardoor het waardevolle artistieke erfgoed in het interieur in vlammen opging. Dit herenhuis was het paleis waarin de graven van Valle de Salazar woonden. Tot de bouw werd door hen in 1664 opdracht gegeven. De gevel is ontworpen door Juan González de Castro Illada en uitgevoerd in 1681 door de meestersteenhouwers Juan Lizcano en Andrés Rodríguez Bello.  

De sobere en evenwichtige vormgeving in barokke stijl maakt de gevel voor velen het mooiste voorbeeld van civiele architectuur op de Canarische eilanden.

Voordat het in de 19e eeuw als zetel van het bisdom van Tenerife en de kantoren van de Curia werd gebruikt, was hier het Casino El Porvenir gevestigd. De piano werd gebruikt door Teobaldo Power om veel van zijn beroemde Cantos Canarios (Canarische liederen) te componeren.

In het interieur, waarvan de vertrekken aan de gaanderij op de eerste verdieping rond de patio liggen, bevinden zich een aantal belangrijke kunstwerken, zoals schilderijen van de schilders Francisco Bonnin, José Aguiar, Mariano de Cossio, Manuel López Ruiz en Martín González, alsook beeldhouwwerken, waaronder de bustes van de bisschoppen Rey Redondo en Fray Albino, gemaakt door Mariano Benlliure.

Adres
Bisschoppelijk Paleis of Casa Salazar
C/ San Agustín 28, 38201 San Cristóbal de La Laguna