Santa Úrsula

Santa Úrsula combineert de charmes van de dorpjes van dit deel van het eiland met het overheersende groen en het contrast met het blauw van de zee. Goede ideeën voor de bezoeker zijn een bad in een van de baaitjes, een route door de natuurgebieden en een wandeling door het oude centrum.

Santa Úrsula heeft een oppervlakte van 22,59 km2 en ligt in het noorden van Tenerife. De traditie vertelt dat de naam van de gemeente van de burgemeester Alejo Pérez komt die in de 16de eeuw een terrein afstond om een kerk te bouwen ter ere van Santa Úrsula omdat hij een dochter had met dezelfde naam. Het hoogste punt van de gemeente, die zich van de kust in de richting van de bergen uitstrekt, ligt in Morra de Itote op 1794 meter boven de zeespiegel. Aan de kust hebben we lichte hellingen die hogerop steiler worden. Santa Úrsula heeft enkel twee kleine baaitjes in de gebieden Santa Ana en Charco del Negro. Onder de beschermde landschappen van de gemeente hebben we het Speciaal Natuurreservaat Las Palomas en de Beschermde Landschappen Las Lagunetas en Costa de Acentejo. De zeebries en het wolkendek zorgen ervoor dat de gemiddelde jaartemperatuur aan de kust van Santa Úrsula 19 ºC is.

De economie van de gemeente is in de loop van de tijd veranderd van hoofdzakelijk agrarisch naar de dienstensector. Op een groot deel van het grondgebied wordt er echter nog steeds aan landbouw gedaan.

Wandelingen door de gemeente

Een volledige route om het erfgoed te leren kennen, zou beginnen met een bezoek aan de Santa Úrsula-kerk om daarna de Haciënda San Clemente te bezoeken en de kapel ervan te leren kennen. Als de bezoeker een deel van de natuurlijke rijkdommen van de gemeente wil leren kennen, kan hij vervolgens het Barranco Hondopad volgen tot aan het Cantostrand.