Puerto de la Cruz

De eerste toeristen die naar de Canarische eilanden afreisden, kwamen naar deze plek die haar intieme visserssfeer niet verloren is, ondanks de honderden duizenden reizigers die ze elk jaar ontvangt. De steiger waar vroeg in de ochtend de bootjes met verse vis aanmeren, is nog intact. Op een bankje op het Charco-plein zitten, is een waar genot. Of een ijsje eten in een van de gezellige ijssalons in de buurt. En dan is er het privilege om de golven te kunnen zien stukslaan aan de kust van San Telmo, met het spectaculaire Lago Martiánez op de achtergrond. Het is de perfecte ansichtkaart.

Hoewel Puerto de la Cruz met 8,7 km2 de kleinste gemeente van Tenerife is, heeft het heel wat te bieden, zoals het beschermde historische centrum of een ruime promenade, perfect voor lange en rustige wandelingen langs de kust. Het beslaat de kust van de La Orotava-vallei. Dit indrukwekkende landschap wordt beheerst door de 3.718 meter hoge top van El Teide aan de horizon. Het aangename klimaat maakte er het eerste toeristische centrum van de Canarische Eilanden van, sinds de Britse Medische Vereniging uit de 19de eeuw het als een perfecte plaats bestempelde. De temperatuur schommelt er tussen 22 ºC en 15 ºC waardoor je heel het jaar door van de zee, de buitenlucht en de rust kunt genieten.

Deze kustgemeente met een grote hoteltraditie en meer dan twintigduizend bedden heeft vele bekendheden ontvangen zoals Alexander Von Humboldt, Agatha Christie, William Wilde, Michael Jackson, André Breton en The Beatles. De combinatie van de bloementuinen, de zwarte zandstranden, de winkelzone aan de zee en de pittoreske geplaveide straatjes betovert de bezoeker en biedt een grote variëteit aan activiteiten voor heel het gezin.

Puerto de la Cruz wordt sinds 1955 vanwege haar lange geschiedenis als rust- en vakantiecentrum beschouwd als Plaats van nationaal toeristisch belang. Het waardevolle en verzorgde oude stadsdeel met meer dan 140 beschermde gebouwen is een pracht voor het oog van zowel toeristen als bewoners. Je hebt er de grootste dichtheid aan restaurants en winkels van het eiland, de mogelijkheden om te gaan eten of shoppen zijn dus eindeloos. Het wordt speciaal aangeraden om de traditionele visserswijk La Ranilla te bezoeken die sinds 2014 een nieuwe attractie heeft: Puerto Street Art., een openluchtmuseum waarin 13 wereldbekende artiesten hun werken op grote muren tentoonstellen.

Puerto de la Cruz is ook de ideale bestemming voor actief toerisme: geniet van de meer dan duizend kilometer wandelpaden van het eiland of waag je aan de beroemde Ruta 0-4-0. Een parapentevlucht aan de voet van El Teide is ook een perfecte manier om van de weelderige natuur te genieten. De zee biedt tal van sportactiviteiten: van paddlesurf of bodyboard tot duiken. Bovendien trekt de spectaculaire onderzeese vulkanische tunnel La Rapadura elk jaar tal van expert-diepzeeduikers aan. Wie met iets meer rust van de Atlantische oceaan wil genieten, kan kiezen tussen de natuurlijke zwembaden van San Telmo, de vulkanische zandstranden of het zwembadencomplex Lago Martiánez.

Door het jaar heen worden er in Puerto de la Cruz ook meerdere culturele wedstrijden gehouden. Het internationale festival voor kunst op straat MUECA dat in mei wordt gehouden, is heel populair, evenals de Semana Bávara (Beierse week) die gewijd is aan de Duitse muziek en gastronomie en dat eind augustus plaatsvindt. En in december hebben we het Bach Festival. Wat volksfeesten betreft, speelt het Carnaval de hoofdrol in februari, terwijl men op 3 mei de feesten van Exaltación de la Cruz viert. In de nacht van 23 op 24 juni, op de vooravond van San Juan, worden er op het strand vuurstapels aangestoken en worden kuddes geiten aan de vissteiger gebaad, een gewoonte die van de guanches werd overgenomen. In de zomer worden er in Puerto de la Cruz ter ere van de Virgen del Carmen de feesten gehouden die de bewoners het nauwste aan het hart liggen. En in november gaan de wijnkelders open en worden er blikken en metalen voorwerpen door de straten gesleept tijdens het vreemde Fiesta de San Andrés waarin traditie met jonge wijn wordt gemengd.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Het aangename klimaat en het landschap rond het historische centrum van Puerto de la Cruz nodigen uit tot een wandeling door de straatjes, uitrusten op een van de pleintjes en een aperitief op een terrasje met zicht op zee. Als je begint op de Avenida de Colón kun je tot aan de kapel en de promenade San Telmo wandelen die aan de zee liggen. Al slenterend langs de cafés en winkels van deze straat kom je uit bij het gemeentehuis en het Europaplein dat met zes oude kanonnen is versierd. Daarnaast geeft het huis Casa de Miranda het begin aan van een van de meest pittoreske straten van de stad, dat nog het oorspronkelijke plaveisel van Puerto de la Cruz behoudt. Als de toerist de zee volgt, komt hij uit bij het Casa de la Real Aduana (Huis van de koninklijke douane) uit 1620 en de oude vissershaven. Dit is een van de meest kenmerkende plaatsen van de historische stad en in de zomer ook zwemgebied. Daarnaast vind je het populaire Charcoplein en in de visserswijk La Ranilla kun je het Archeologisch museum bezoeken dat in 1991 werd ingewijd en een bezoek waard is. Steek de Las Damas-straat over en ontdek het Concejilplein en het Iriarte-huis die je kunt bewonderen voor je bij de oude San Franciscokerk aankomt.

Puerto Street Art. Ontdek de stad als een schilderdoek.

Puerto de la Cruz, een Atlantische stad met zicht op zee, is de ideale bestemming voor vernieuwing. En muurschilderingen zijn dat echt. Maar het is geen toeval dat het museum voor vluchtige kunst Puerto Street Art hier het licht zag:

  • Een van de belangrijkste ter wereld vanwege de kwaliteit van de eersteklas artiesten.
  • Door de ligging in de oude stad wordt de plasticiteit van de werken toegevoegd aan de historische en culturele waarde van de zone.
  • Je vindt er muurschilderingen in verschillende stijlen, met verschillende technieken en over allerlei thema's.
  • Je kunt de volledige route in anderhalf uur doen.

Het bezoek aan deze muurschilderingen laat een diepe indruk na wegens de grote afmetingen en de vaardigheid van de artiesten om hun werken op grote muren weer te geven. Sommige muren staan in La Ranilla, een historische zone van Puerto de la Cruz waar je naast de streetart ook kunt genieten van het drukke leven van de stad, tussen winkels en kleine restaurantjes.

Via Puerto Street Art herontdek je de stad als creatieve ruimte.

1-. Calle Mequinez, 2

Victor Ash, Denemarken: "La frontera del paraíso" (De grens van het paradijs)

Zijn muurschilderingen zijn klassiekers die in de geest van de voorbijgangers gegrift worden. Zijn werken zijn direct, een weerspiegeling van wat er hier en nu in de maatschappij gebeurt. De auteur geeft geen antwoorden of oplossingen, maar stelt de huidige status quo ter discussie en doet zo de voorbijganger nadenken. Deze muurschildering stelt een levende maas voor die via economische factoren en sociale vooroordelen de toegang tot het paradijs ontzegt aan een deel van de mensheid.

2-. Calle Mequinez, 4

Ro.Ro, Tenerife: "¡Ron, ron, ron, la botella de ron!" (Rum, rum, rum, de fles rum!)

Deze artiest, verslaafd aan Chinese bazaars en de roze kleur, speelt met playmobil en recreëert scènes met poppen. Zijn werk steunt op schilderkunst, fotografie en muralisme en zo slaagt hij erin nieuwe ruimtes vol anoniem vermenselijkt leven te creëren waarin de figuranten de basis van het verhaal worden. De nerdheid, het tropische en het absurde zijn heel erg aanwezig in zijn werk.

3-. Calle Mequinez, 21

Iker Muro, Bilbao: "La Macaronesia" (Macaronesië)

Het psychedelische surrealisme, Pink Floyd en Dali zijn de inspiratie van dit werk dat een persoon voorstelt die door de ruimte zweeft. De plot is stelligheid en kleur: hij definieert zijn werk als een wrange mix van popelementen waarin grafisch design en illustratie botsen, ontploffen en zich vermengen om muurschilderingen te maken die zijn esthetische aspiraties vorm geven.

4-. Calle Mequinez, 66

Sex, El niño de las pinturas, Madrid:

Vanaf het moment dat Raúl Ruiz begon te schilderen, heeft deze artiest uit Granada van zijn hobby een levenswijze gemaakt. Met de eenvoud en gevoeligheid van degenen die de wereld door een verschillende prisma zien, geeft zijn graffiti de intensiteit van de menselijke gevoelens weer, weerspiegeld in handen en blikken, met poëzie en citaten die iedereen die voor zijn werken stopt, doet nadenken.

5-. Calle Maretas, 11

Juliana, Puerto de la Cruz: "Si puedes soñarlo, puedes crearlo" (Als je het kan dromen, kan je het creëren):

Ze is bekend in de artistieke wereld vanwege haar buitengewone veelzijdigheid en haar voorliefde voor oneirische thema's. Haar muurschilderingen geven een magische werkelijkheid weer waarin de gehechtheid aan de wereld van de verbeelding eigen aan de kindertijd intact blijft. Haar werk herken je ook door de bijzondere uitdrukking van de kleuren, textuur en vormen; haar hyperrealistische poppen en theatrale scènes zijn beroemd.

6-. Calle Peñita, 6

Dulk, Valencia:

De hoofdfiguur is een papegaaiduiker, een vogel die op de kliffen van Vik, een klein vissersdorpje aan de zuidkust van IJsland, woont. De artiest wou deze relatie en het avontuur dat hij zelf beleefde, weergeven. Hij reisde immers rechtstreeks van IJsland naar Puerto de la Cruz door de Atlantische oceaan over te steken. De muurschildering geeft zijn eigen reis weer, met details van beide vissersdorpen (hij brengt ze samen via een verloren papegaaivogel aan de kust van Puerto de la Cruz) die aan dezelfde oceaan liggen.

7-. Calle El Lomo, 28

3ttman, Frankrijk: "Los Magos" (de magiërs)

Deze veelzijdige artiest vermengt in zijn werk de verschillende populaire uitdrukkingswijzen die hij tijdens zijn dagelijkse leven en talrijke reizen naar verre oorden tegenkomt. Hij behandelt de actualiteit van zijn tijd vanuit een symbolisch standpunt en experimenteert met materialen om zijn kunst te ondersteunen. Op deze muurschildering zien we een Canarisch gezin van landbouwers, als dank voor het eiland dat hem ontvangen heeft.

8-. Calle Teobaldo Power, 28

Kob, Puerto de la Cruz:

Victor Pacheco begon onder de pseudoniem Kob graffiti te schilderen in zijn geboortestad, Puerto de la Cruz. Tijdens de jaren die hij aan streetart wijdde, en onder invloed van de beeldhouw- en installatiestudies, heeft hij een organische abstractie ontwikkeld voor graffiti en heeft hij zijn artistieke aspiraties in verschillende Spaanse steden vertoond. Zijn werk bevat een groot repertoire surrealistische scènes, uitgevonden dieren, planten of wezens die eigenlijk een mengeling zijn van verschillende soorten.

9-. Calle Puerto Viejo, 17

Belin, Jaén: "La eterna juventud" (de eeuwige jeugd)

Deze Andalusische artiest begon zijn loopbaan in de graffitiwereld en sindsdien heeft hij zijn techniek steeds verbeterd totdat hij een van de meest gewaardeerde graffitischilder was. Hij heeft aan talrijke tentoonstellingen deelgenomen en met zijn hyperrealistische en impressionistische stijl in vele landen en steden geschilderd. Vandaag de dag wordt hij beschouwd als een van de beste hyperrealisten. Zijn werk is in talrijke galerijen en musea tentoongesteld.

10-. Calle Teobaldo Power, 16

Sabotaje al Montaje, Gran Canaria: "Ritual" (ritueel)

Dit werk toont een van de verdedigers van voorouderlijke tradities zoals het "geitenbad" in Puerto de la Cruz. Matías Mata, beter bekend onder zijn artiestennaam Sabotaje al Montaje, begon in 1990 op straat te schilderen en sinds 1998 neemt hij deel aan projecten en nationale en internationale evenementen. De laatste jaren experimenteert hij met muurschilderingen van groot formaat. Hij is ook de artistieke coördinator van Puerto Street Art.

11-. Calle Teobaldo Power, 8

FEOFL!P, Lanzarote: "Navíos volátiles" (Vluchtige schepen)

Deze muurschildering stimuleert met opzet de verbeelding van de waarnemer. Op het moment dat de rozet van de sloep loskomt, drijven de fantasieën en overtochten van deze anonieme bemanning weg. De naam van de dichtstbijzijnde sloep is een knipoog aan het koninkrijk waar Puerto de la Cruz toe behoorde: Taoro (de Guanchenaam van een van de negen koninkrijken waaruit Tenerife voor de kolonisatie uit bestond).

12-. Calle El Lomo, 7

Roa, België

De hoofdrolspelers van zijn werken zijn grote dieren in zwart-wit met een uitzonderlijk detail. Er is een zekere ironie in de bedoeling om ze terug te brengen naar de plek waar ze leefden vóór de invasie van het cement, zoals steeds vaker het geval is in onze gebetonneerde wereld. Deze muurschildering is een van de meest verontrustende van Puerto Street Art. Roa heeft schilderingen gemaakt in de straten van steden in Europa, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland en is een wereldwijd erkende artiest.

13-. Calle Cruz Verde, 3

Liqen, Vigo: "Ánfora voladora" (Vliegende amfoor)

Liqen wordt beschouwd als een van de tien beste graffitischilders ter wereld en hij focust zijn interesse in het bestaan en het mensenleven als mysterie... Zijn werken weerspiegelen deze interesse in de biologie en in heel kleine diertjes die duizenden jaren evolutie hebben overleefd. In een wereld die beheerst wordt door globaliserende monetaire belangen, vaart Ligen in de tegenovergestelde richting.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.