La Laguna

La Laguna is een ontmoetingsplaats voor moderne mensen en jonge studenten die daar aan de oudste universiteit van de Canarische eilanden studeren. De voetgangersstraten van het centrum zijn steeds vol leven, met straatmuzikanten en honderden bars, restaurants en cafés. Naast de winkeltjes met prachtige vintage-artikelen of avantgardistische mode, is het ook fijn om de kerken, herenhuizen en historische gebouwen van deze oude en schitterende stad te leren kennen die door de Unesco tot Werelderfgoed werd verklaard.

De gemeente San Cristóbal de La Laguna ligt in het noordoosten van Tenerife tussen het Anagamassief en de berg La Esperanza. De stad ligt op zo'n 600 meter hoogte, maar het hoogste punt van de gemeente is het kruis Cruz de Taborno op 1.020 m. Aan de kust, in het noorden van de gemeente, bevinden zich de landelijke streken Tejino en Valle de Guerra, net als de toeristische centra Bajamar en Punta de Hidalgo. In Anaga hebben we onder andere de landelijke dorpjes El Batán en Las Carboneras. In het centrum van de gemeente, in een uitgestrekte vlakte, rijst de stad San Cristóbal de La Laguna op, dat Cultureel Goed is en in 1999 door de UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen. Het was de eerste koloniale stad zonder wallen die haar oorspronkelijk stratenplan uit de 15de eeuw bijna volledig heeft behouden en dat als model diende voor vele koloniale steden in Amerika. De straten met hun commerciële, gastronomische en vrijetijdsaanbod staan vol monumenten en historische gebouwen.

De naam van de streek waar La Laguna ligt, was Aguere in de taal van de Guanchen. Deze naam wordt ook nu nog gebruikt om naar de gemeente te verwijzen. Ze staat ook bekend als de Ciudad de los Adelantados (Gouverneursstad) aangezien de Gouverneur Alonso Fernández de Lugo en zijn nakomelingen hier woonden. Na de verovering van Tenerife was La Laguna de eerste hoofdstad van het eiland en dus het politieke, economische en culturele centrum van de archipel. De oudst bewaarde plattegrond van de stad werd getekend door de Italiaanse ingenieur Leonardo Torriani en dateert uit 1588. San Cristóbal de La Laguna is houder van de titels Muy noble, Leal, Fiel (Heel nobel, loyaal, trouw) en Ilustre Historia Ciudad de San Cristóbal de La Laguna (Beroemde Geschiedenis Stad San Cristóbal de La Laguna).

De Universiteit van La Laguna is een van de meest emblematische instellingen van deze gemeente en geeft blijk van het culturele belang van de stad. In de buitenwijken, in de streek bekend als Los Rodeos, bevindt zich ook de oudste luchthaven van Tenerife, nu bekend als Tenerife-Noord. De luchthaven biedt goede verbindingen met de rest van de archipel, evenals verschillende punten op het vasteland en in het buitenland. De nabijheid van de hoofdstad en de toeristische zone van Puerto de la Cruz zijn ook voordelen van haar bevoorrechte ligging.

Aan de kust van San Cristóbal de La Laguna liggen de natuurlijke zwembaden van Punta del Hidalgo, naast een moderne vuurtoren. Het nabijgelegen dorp Bajamar biedt ook ruime zwemgebieden wat het tot een van de favoriete ontspanningsplaatsen maakt zowel bij de mensen van La Laguna als bij toeristen.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Het voornaamste voordeel van het historische centrum van La Laguna is dat haar rijke erfgoed geconcentreerd ligt op een heel beperkte ruimte, wat een gevolg is van de geschiedenis en evolutie van de stad zelf. Het centrum kan gemakkelijk te voet worden verkend langs een route die begint op het plein Plaza del Adelantado waar de bezoeker de waardevolle gebouwen die er rondom heen staan, kan bewonderen zoals het Casa de Anchieta, het Navapaleis of het klooster van Santa Catalina de Siena, zonder het Stadhuis te vergeten. Als je dan verder loopt via de Carrerastraat dat deel uitmaakt van het oorspronkelijke stratenplan van de stad, ontdek je de huizen Casa del Corregidor, Casa de la Alhóndiga en Casa de los Capitanes. De wandeling gaat verder tussen winkels, cafés en restaurants tot aan de Kathedraal van San Cristóbal de La Laguna die de moeite loont te bezoeken vanwege het interessante artistieke erfgoed. De volgende halte is dan het Concepción-plein en kerk waarvan de toren boven de stad oprijst. Dichtbij het plein bevindt zich de Herradores-straat met interessante gebouwen in traditionele Canarische bouwstijl, en de San Agustín-straat waar de bezoeker de huizen van Los Jesuitas, Montañéz en Salazar kan ontdekken.

Niet te missen zijn ook de gebouwen van het Lercaro-paleis dat het Historische Museum van Tenerife herbergt; de kerk en het hospitaal van Nuestra Señora de los Dolores, de vervallen San Agustín-kerk en het Instituto de Canarias. Als je na deze wandeling nog zin hebt in meer kan je door de omringende straten wandelen waarin je nog meer mooie waardevolle gebouwen kunt bewonderen zoals het Casa de Ossuna of het herenhuis Rodríguez de Azero. Een verplichte stop is het Koninklijk Sanctuarium van Santísimo Cristo met een van de meest vereerde religieuze beelden op de Canarische eilanden.Het Stadhuis van La Laguna biedt regelmatig gratis stadswandelingen waarbij de gidsen de bezoekers helpen om het waardevolle erfgoed van de stad te ontdekken en beter te begrijpen.

Gehomologeerde wandelpaden

San Cristóbal de La Laguna biedt meerdere gehomologeerde wandelpaden door de loofrijke bergtoppen van de gemeente. De wandeling PR – TF 10 Cruz del Carmen - Punta del Hidalgo daalt van het bezoekerscentrum af naar de kust van Punta del Hidalgo en is voorbehouden voor wandelaars met een zekere ervaring aangezien de wandeling ongeveer 10 kilometer bedraagt en zo'n 4 uur duurt. Op deze wandeling ontdek je de dorpjes Chinamada en Las Carboneras. PR –TF 10.1 Las Escaleras – Las Carboneras – Chinamada is een ander pad, veel korter en van gemiddelde moeilijkheidsgraad, waarop je deze twee dorpjes kunt verkennen.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.