Guía de Isora

Deze gemeente heeft van alles wat voor de veeleisende reiziger. In het centrum vind je waardevolle gebouwen zoals de Nuestra Señora de la Luz-kerk uit de 16de eeuw. Buiten het stadscentrum bevinden zich twee gehuchten waar de tijd heeft stilgestaan: Aripe en Chirche. Terwijl er aan de kust schitterende badplaatsen liggen waar je van de zon kunt genieten en aan zeesporten kan doen.

Guía de Isora is een Tenerifse gemeente in het zuidwesten van het eiland. Het beslaat een oppervlakte van 143,43 km2, verdeeld over 17 verschillende bevolkingskernen.

Aan de kuststreek vinden we onder andere de kleine visserswijk Playa San Juan dat een rustige toeristische zone is geworden. Samen met Alcalá, Varadero, Piedra Hincada, Aguadulce, Fonsalía en Cueva del Polvo bezet het de 15 kilometer kust van de gemeente.

In de hoger gelegen streken vinden we de dorpen Guía de Isora, op 580 meter hoogte, Chío, Tejina, El Pozo, Acojeja, Aripe en Chirche.

Chiguergue, Vera de Erques, El Jaral en Las Fuentes liggen in het hoge deel van de gemeente. Binnen de gemeente Guía de Isora bevindt zich ook het natuurmonument Montaña de Tejina. Deze berg is 1055 meter hoog en herbergt plekken van grote archeologische waarde. Een van de andere charmes van de gemeente zijn de bronnen in de Tágara-kloof.

Het historische centrum van Guía de Isora werd in 2009 tot Goed van Cultureel Belang uitgeroepen wegens de vele gebouwen in traditionele Canarische bouwstijl die we in de straten kunnen bewonderen. Het merendeel van deze gebouwen vinden we in de straten Calle de Abajo, Calle de Arriba, Calle Tagoro en La Vera. Het grondplan van deze straten, verbonden door kleine steegjes, is het typische grondplan van de oude centra, met verschillende breedtes en onregelmatige vormen. Andere traditionele elementen zoals de wasplaatsen waren tot enkele decennia geleden essentieel voor de dagelijkse activiteiten van het dorp en maken deel uit van het culturele patrimonium van de gemeente.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.

Het historische centrum van Guía de Isora, in de hogere gebieden van de gemeente, combineert de schoonheid van de Montaña de Tejina met de steeds aan de horizon aanwezige Atlantische Oceaan. Een wandeling door de straatjes is een historisch complex bezoeken dat in 2009 werd gecatalogiseerd als Goed van Cultureel Belang: Guía de Isora heeft immers een rijk architecturaal erfgoed dat de moeite loont om te ontdekken. De landelijke civiele bouwkunst van de 18de eeuw valt meteen op tussen andere gebouwen uit de 19de en 20ste eeuw. De Nuestra Señora de la Luz-kerk en de waterstralen en wasplaatsen die je op deze plaats vindt, zijn een weerspiegeling van de populaire en culturele erfenis waar de gemeente Guía de Isora vandaag van geniet.

De kust van de gemeente biedt een charmante promenade in Playa de San Juan waar je ook een oude kalkoven kunt bekijken. Als je dan verder wandelt in de richting van Alcalá ontdek je kleine baaitjes met zwart zand en natuurlijke zwembaden. Van de zon en het aangename klimaat van Guía de Isora genieten terwijl je ogen zich ontspannen met het prachtige kustlandschap is een van de beste manieren om een dagje in de gemeente te beëindigen.

Gehomologeerde wandelpaden

Wandelliefhebbers kunnen het culturele en natuurlijke erfgoed van Guía de Isora ontdekken via de bewegwijzerde traditionele wegen. Ook andere paden doorkruisen de natuurgebieden, zoals de PR –TF 70 Guía de Isora – Tágara – Boca Tauce die je in ongeveer 3 uur van de dorspkern van Guía de Isora tot aan de top brengt, en dus steeds stijgt. Dit wandelpad met gemiddelde moeilijkheidsgraad stelt de wandelaar danig op de proef maar is zeker de moeite waard: onderweg ontdek je wijngaarden, ovens en dorsvloeren: stille getuigen van het landbouwverleden van deze gemeente.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.