Garachico

De geplaveide straatjes nodigen uit tot een wandeling langs de kerken en historische gebouwen. Garachico breekt alle clichés: wie zei dat iemand niet terug uit de as kan herrijzen? De uitbarsting van de Trevejo-vulkaan die het dorp in 1706 bijna volledig verwoestte, zorgde er enkel voor dat het dorp nog mooier werd als ervoor.

Garachico bevindt zich in het noordwesten van het eiland Tenerife waar het 29,28 km2 inneemt van de streek Icod-Daute-Isla Baja. Meer dan de helft van het territorium is bedekt door Canarische den, vulkanische landschappen en een oude klif die het historische centrum van het hoger gelegen land scheidt. Garachico bezit een heel goed bewaard rijk architecturaal erfgoed uit de 16de en 17de eeuw, waardoor het in 1994 uitgeroepen werd tot Goed van Cultureel Belang. Bovendien mag het de titel Villa y Puerto dragen die in 1916 door Koning Alfonso XIII werd toegekend. In de kustzone van deze gemeente vind je uitgestrekte landgoederen waar vooral bananen worden gekweekt, terwijl op de hogere gebieden gewassen voor eigen gebruik worden verbouwd op kleinere landerijen. Er is bovendien een vrij nieuwe jachthaven naast het oude centrum, te midden van de stranden met kiezeltjes en zwart zand en kleine kliffen. Laten we ook de natuurlijke zwembaden van El Caletón niet vergeten, een van de meest populaire badplaatsen, evenals de indrukwekkende rots die voor de kust ervan oprijst.

Na de verovering van Tenerife werd Garachico de voornaamste vis- en handelshaven van het eiland totdat een vulkaanuitbarsting daar een einde aan maakte. Dit gouden tijdperk trok vele invloedrijke families aan, wat te zien is aan het stratenplan en de stijl van de gebouwen.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Een wandeling door Garachico is genieten van architecturaal erfgoed, cultuur en een rustige sfeer. Tijdens de 16de en 17de eeuw was Garachico het commerciële en economische centrum van het eiland, totdat de uitbarsting van de Trevejovulkaan in 1706 de oude haven onder een stroom lava bedolf. Enkele gebouwen konden echter gered worden en kunnen vandaag de dag bewonderd worden naast modernere gebouwen, op een comfortabele wandeling door het historische centrum van de gemeente.

Het vertrekpunt is het klooster van San Francisco dat dateert uit 1526 en zich tegenover het centrale plein Plaza de la Libertad bevindt. De route gaat verder tot aan het gebouw Casa de Piedra, ook bekend als Casa de los Condes de la Gomera: Hoewel de uitbarsting een groot deel van dit gebouw vernield heeft, is de gevel in steenhouwerswerk in renaissancestijl bewaard gebleven. De volgende bezienswaardigheid, de Santa Ana-kerk, onderging een soortgelijk lot: de lavastromen spaarden enkel de twee stenen gevels en de rest moest heropgebouwd worden. Hierna bezoeken we het plein Plaza Juan González de la Torre dat in de 16de en 17de eeuw het centrum van de stad was. Hiernaast vinden we een gezellig park waarin we de Puerta de la Tierra kunnen bekijken die de overgang vormde tussen de oude haven en de stad.

Als we vervolgens in de richting van de kust gaan, stuiten we op het San Miguel-kasteel, Goed van Cultureel Belang. Dit kasteel werd in 1575 opgericht en viel eind 17de eeuw ten prooi aan een grote brand. Enkele tientallen jaren later werd het echter weer heropgebouwd. Naast het kasteel hebben we de natuurlijke zwembaden van El Caletón die de bezoeker begeleiden op zijn wandeling naar het huis Casa de los Marqueses de la Quinta Roja. Dit gebouw uit de 16de eeuw bezit een binnenhof omringd door houten galerijen en is het eindpunt van onze wandeling langs de meest belangrijke historische plaatsen van Garachico.

Gehomologeerde wandelpaden

Vanuit Garachico vertrekt er een wandelpad (moeilijkheidsgraad gemiddeld-hoog) naar de Chinyero-vulkaan. Deze route gaat omhoog langs de Camino de El Lance tot aan San Juan del Reparo via een spectaculair landschap van lavatunnels om dan aan de recreatiezone Arenas Negras aan te komen. Tijdens deze vijf uur durende wandeling vallen de eeuwenoude den Cha Lorenza, de vergezichten op El Teide en het uitzichtpunt vanwaar je de zuidkant van de Chinyerovulkaan kan zien, op.

We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.