De menceyes

In 1494, het jaar waarin Alonso Fernandez de Lugo Tenerife begon te veroveren, was het eiland verdeeld in negen koninkrijken die werden geregeerd door de menceyes. Deze heersers waren de hoogste burgerlijke, religieuze en militaire autoriteit van de regio die ze bestuurden. Vandaag de dag staan er in de gemeente Candelaria, naast de Plaza de la Patrona de Canarias, negen bronzen beelden die allemaal een mencey voorstellen.

  • Acaymo, mencey van Tacoronte: Acaymo was de heerser van de regio Tacoronte in het noorden van Tenerife dat de huidige dorpen Tacoronte, La Matanza de Acentejo en El Sauzal omvatte. Volgens historicus Antonio de Viana voerde Acaymo oorlog met mencey Bencomo, maar hadden ze kort voor de aankomst van de veroveraars vrede gesloten.
  • Adjona, mencey van Abona: De regio die onder het bewind van Adjona stond, lag in het zuiden van Tenerife. Zijn koninkrijk strekte zich uit over de gebieden die nu de dorpen Fasnia, Arico, Granadilla de Abona, San Miguel en Vilaflor omvatten en had een oppervlakte van ongeveer 420 km2. Adjona was een van de menceyes die met Alonso Fernandez de Lugo een pact sloot bij zijn aankomst op het eiland.
  • Añaterve, mencey van Güímar: Añaterve was de eerste heerser die een pact sloot met de veroveraars via Pedro de Vera, gouverneur van Gran Canaria. Zijn koninkrijk omvatte het gebied met de huidige dorpen El Rosario, Candelaria, Arafo en Güímar, evenals een deel van Santa Cruz de Tenerife en La Laguna.
  • Bencomo, mencey van Taoro: Tijdens de verovering werd de regio Taoro geregeerd door Bencomo. Vanuit zijn koninkrijk, dat Villa de La Orotava, La Victoria de Acentejo, Santa Úrsula, Puerto de la Cruz, Los Realejos en San Juan de la Rambla omvatte, leidde hij de inheemse strijdkrachten die zich tegen de Spaanse invasie verzetten, waardoor hij ook de Grote Koning werd genoemd. Hij stierf bij de Slag van La Laguna tegen de troepen van Alonso Fernández de Lugo. Zijn zoon Bentor volgde hem op als mencey. Het tragische verhaal dat erop volgde, illustreert het lot dat de verovering voor het Guanchevolk inhield. Toen hij zag dat hij na de slag van La Victoria de Acentejo door de Spanjaarden verslagen was, wierp hij zich in de Tigaiga-kloof bij Los Realejos. Vandaag de dag wordt hij herinnerd door een beeld dat bij uitkijkpunt El Lance staat. Een van de dochters van Bencomo, prinses Dácil, werd verliefd op de Spaanse kapitein Fernán García del Castillo, met wie ze uiteindelijk trouwde. Nadat een Guanche haar had aangegeven omdat ze de Spanjaard in haar eentje had ontmoet, veroordeelde Bencomo zijn eigen dochter ter dood door steniging. Dácil slaagde erin deze straf te vermijden door aan te tonen dat er getuigen waren van die ontmoeting, waarna ze trouwde en na haar doop de naam Mencías del Castillo aannam.
  • Beneharo, mencey van Anaga: Mencey Beneharo sloot een pact met Alonso Fernández de Lugo en bleef neutraal tijdens de jaren van de verovering van Tenerife. Zijn koninkrijk omvatte een groot deel van het Anaga-gebergte.
  • Pelicar, mencey van Icod: Het menceyato van Icod omvatte de huidige dorpen La Guancha, Icod de los Vinos, el Tanque en een deel van Garachico. Pelicar en zijn mannen maakten deel uit van de groepen die weerstand boden en zich in 1496 overgaven na de Slag van Victoria de Acentejo.
  • Pelinor, mencey van Adeje: Bij het begin van de verovering sloot Pelinor een pact met Alonso Fernández de Lugo, waarvoor hij later beloond werd met gebieden in Masca en Santiago del Teide. Zijn menceyato besloeg 180 km2 en omvatte de huidige dorpen Adeje, Guía de Isora, Santiago del Teide en een deel van Arona.
  • Romen, mencey van Daute: Het menceyato van Daute bestond in de 15e eeuw uit de dorpen Buenavista del Norte, Los Silos en een deel van Garachico. Romen was een van de Menceyes die tijdens de verovering tegen het binnenvallende leger vocht.
  • Tegueste, mencey van Tegueste: Dit menceyato omvatte het huidige Tegueste en een groot deel van San Cristóbal de La Laguna. De mencey die zijn naam deelde met het gebied dat hij bestuurde, reageerde dapper en vastberaden op de Spaanse invasie en nam deel aan de slag bij La Laguna.