Medische zorg

Voor ingezetenen uit de Europese Unie geldt het recht op gratis medische zorg en ziekenhuisopname bij het netwerk van openbare gezondheidscentra op Tenerife. Om van dit recht gebruik te kunnen maken heb je een Europese ziekteverzekeringskaart nodig. Deze vraag je van tevoren aan in je eigen land. Als je in Spanje woont, hoef je alleen je Spaanse regionale ziekteverzekeringskaart te overleggen.

Heb je geen Europese ziekteverzekeringskaart, dan dien je de medische kosten voor te schieten en na thuiskomst te verhalen bij je eigen verzekering.

Ga je naar een particuliere medische zorgverstrekker dan geldt de ziekteverzekeringskaart niet en dien je zelf de kosten te betalen of een verzekeringsbewijs te overleggen van een door de verstrekker erkende verzekeringsinstelling.

Bedenk dat de Europese verzekeringskaart geen dekking biedt voor bijzondere medische behandelingen of tandheelkundige zorg (behalve trekken in spoedgevallen), noch voor repatriëringskosten wegens ziekte. Let ook op de vervaldatum van de kaart.

Andere landen waarvan de ingezetenen dezelfde zorgrechten genieten als burgers van de Europese Unie zijn Zwitserland, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Andorra, Brazilië, Chili, Ecuador, Paraguay en Peru. In alle andere gevallen dient de verstrekking van gezondheidszorg, voor zover niet gedekt door een particuliere verzekering, te worden betaald.