Historisch centrum Los Realejos

Tijdens een wandeling door de charmante straatjes kun je zelf het grote historische en artistieke belang van deze plaats vaststellen. Door haar economisch rijke verleden, dat vooral te danken is aan de machtige handelaars die er woonden en de invloed van diverse religieuze ordes en de katholieke kerk, kunnen we er vandaag gebouwen van uitzonderlijk architectonisch belang bewonderen.

De 'guanches' (oorspronkelijke bewoners) en de Spaanse veroveraars sloegen hier hun militaire kampen op terwijl de laatste veldslagen voor de verovering van Tenerife werden beslecht. Hoewel er veel gebouwen verloren zijn gegaan, kunnen we nog interessante bouwwerken bewonderen die ons verhalen vertellen over lang vervlogen tijden van pracht en praal.

Los Realejos bestaat uit een groot aantal woonkernen, maar de ontwikkeling heeft zich vooral geconcentreerd in de wijken Realejo Alto, Realejo Bajo en San Agustín, plaatsen waarop zowel de burgerlijke als religieuze bouwkunst hun grootste stempel hebben gedrukt. Zowel Realejo Alto en Realejo Bajo staan bovendien op de Spaanse culturele monumentenlijst vanwege hun bijzondere belang voor het historisch erfgoed.

In de straten merk je hoe de voornaamste architectonische en stedenbouwkundige stromingen in elkaar overlopen, van de traditionele stijlen — overvloediger en expressiever — tot classicistische en meer eclectische stijlen.

Als je je bezoek in Realejo Bajo begint, moet je weten dat dit artistiek gezien het belangrijkste stadsdeel is: ongeveer 70% van de oude gebouwen is hier gewaard gebleven. De oorsprong ervan gaat terug tot de vestiging van de Hacienda de los Príncipes in de 15e eeuw. Een van de meest opvallende gebouwen is de molen, vandaar ook de naam van de straat, die aangedreven werd door het water dat met veel kracht door de kloof naar beneden stortte. Het pand valt op door zijn unieke bouwkundige karakter en staat symbool voor veel geheimen en beslissingen die de economische ontwikkeling van het eiland hebben bepaald. Loop door de straatjes, adem de grootsheid in die overal voelbaar is en beeld je in hoe de bewoners zich op deze plaats moeten hebben gevoeld.

Het centrum van dit stadsdeel wordt gevormd door de kerk van Nuestra Señora de La Concepción dat in 2003 op de Spaanse erfgoedlijst werd gezet. Hoewel veel kunstvoorwerpen van onschatbare waarde tijdens een brand verloren zijn gegaan, vinden we binnen nog steeds juweeltjes zoals de Sint-Michiel (San Miguel) van de Duitse school uit de 18e eeuw.

Ook Hotel Rural Bentor mag je niet missen, een perfect voorbeeld van hoe men dankzij het landelijke toerisme historisch belangrijke huizen heeft kunnen renoveren. Op je wandeling kun je veel van deze buitengewone voorbeelden van de bouwkunst van de 18e en 19e eeuw bewonderen, met modernistische, eclectische en historistische elementen.

In historische teksten over de overgave van de Menceyes-Guanches wordt al in 1496 verwezen naar een plaats gewijd aan de apostel Sint Jacob. Om deze reden beschouwt men de kerk van de apostel Jakob (Santiago in het Spaans) in de wijk Realejo Alto als de eerste katholieke kerk van Tenerife. Deze kerk onderging verschillende wijzigingen tot ze in de 16e eeuw haar huidige omvang en opbouw kreeg. In de kerk vind je het doopvont waaraan de negen Guanche-leiders die zich na de verovering hadden overgegeven, werden gedoopt. Hier kun je ook het 18e eeuwse retabel bekijken dat aan Santa Barbara is gewijd en toegeschreven wordt aan Pedro Duque Cornejo, en dat als een van de juweeltjes van de Canarische barok wordt beschouwd.

Op de plek waar een verschrikkelijke brand een Augustijnenklooster verwoestte, werd het sanctuarium van Nuestra Señora del Carmen opgericht waarin een beeld ter ere van deze maagd wordt tentoongesteld.

Vergeet ook niet het huis te bezoeken waar in 1731 de beroemde schrijver Viera y Clavijo geboren werd. Onder dit dak werd een van de meest invloedrijke figuren van de Canarische cultuur en traditie geboren. José de Viera y Clavijo was tijdens zijn leven van vele disciplines thuis. Hij stierf op 21 februari 1813. Elk jaar viert men ter herdenking van zijn dood de "Día de las Letras Canarias", de Dag van de Canarische Literatuur.