Historisch centrum van Guía de Isora

Het historische centrum van Guía de Isora werd in 2009 tot Monument van Cultureel Belang uitgeroepen. Dit bekoorlijke dorpje ligt in een prachtige natuurlijke omgeving. In het landschap valt meteen de Tejina-berg op, een beschermd natuurmonument. Als je naar het noorden kijkt, zie je het unieke profiel van de Pico Viejo, en in het zuiden de kust die baadt in de immense Atlantische Oceaan.

In het dorp zelf word je verrast door een rijk historisch erfgoed. De architectuur van de 18e eeuwse landelijke huizen valt meteen op tussen de andere gebouwen uit de 19e en 20e eeuw. Ook talrijke burgerlijke en religieuze gebouwen uit de 19e eeuw zijn zeer goed bewaard gebleven. Deze gebouwen zijn goede voorbeelden van de officiële, burgerlijke en religieuze bouwkunst. De eerste helft van de 19e eeuw werd gekenmerkt door een economische opleving die te danken was aan het kapitaal van teruggekeerde emigranten uit Cuba en Venezuela.

Als je wilt, kun je je even verfrissen bij een van de talrijke fonteinen en wasplaatsen die de inwoners vroeger dagelijks gebruikten. Let op het onregelmatige verloop van de straten, dat typisch is voor de oude wijken. Loop door de Abajo- of de Arribastraat en ervaar hoe het voelt om hier te wonen. Luister hoe je stappen opklinken in de Tagoro- of La Verastraat. Slenter door de nauwe steegjes en ontdek aangename plekjes om even te gaan zitten.

Bezoek de kerk Nuestra Señora de la Luz, het eerste religieuze gebouw dat in Guía de Isora werd opgericht, in de 16e eeuw. Binnenin vind je echte schatten. Ontdek de schoonheid van de altaarstukken en de zeer oude geborduurde mantel uit de 18e eeuw. Je mag ook de gelegenheid niet missen om de gehuchten Aripe en Chirche te leren kennen (monumenten van cultureel belang), die in een typisch "malpaís"-landschap gelegen zijn. Je zult verrast zijn door de grillige vormen die de lavatongen en de gezamenlijke menselijke en natuurlijke activiteit hebben gevormd. De guanche-oorsprong van deze dorpjes en de zorgvuldig in stand gehouden tradities voeren je mee naar ver vervlogen tijden. Je mag zeker de bijzondere feesten niet missen, zoals de aantrekkelijke jaarbeurs Feria de la Almendra, waar de handmatige amandeloogst wordt uitgebeeld door de inwoners, gehuld in typische klederdracht en voorzien van de werktuigen die hiervoor werden gebruikt. De Dia de las Tradiciones, de dag van de traditie, is een ander belangrijk feest waarop de bewoners, met kledij uit de jaren 40, activiteiten uit vroeger tijden laten zien en oude ambachten herdenken.

De kapel van Tejina de Isora, op de Panchos-heuvelrug, is een levende getuige van haar oorsprong in de 16e eeuw. Maak van de gelegenheid gebruik om een wandeling door het dorp te maken en de geuren uit het verleden op te snuiven.