Een betoverende vallei

La Orotava, Puerto de la Cruz, Rambla de Castro en Los Realejos, San Juan de la Rambla, La Guancha, De Drakenboom, Icod de los Vinos en de Grot van de Wind.

“Ik ga weg met de tranen in mijn ogen. Ik zou hier wel willen wonen”. Dit waren de woorden die de beroemde Duitse natuurwetenschapper Alexander Von Humboldt aan zijn broer schreef, aan het einde van de achttiende eeuw nadat hij door Tenerife gereisd had. Vooral de Vallei van La Orovata verwonderde hem. Het beroemde uitzichtspunt van de vallei draagt vandaag de dag zijn naam, de Mirador van Humboldt. De noordkant van het eiland is groen, dichtbegroeid en vochtig. Er zijn hier heel verschillende dorpen waar je niet op uitgekeken raakt. Een openluchtmuseum. Dat is La Orovata. Volgens de experts hoort het op de lijst van mooiste dorpen van Spanje en het oude centrum is tot monument van nationaal historisch-artistiek belang benoemd. Het is een plezier om te ontdekken.

De steile straten zijn een combinatie van smalle en geplaveide straten en brede moderne wegen. Loop er rustig doorheen: elk hoekje is net een ansichtkaart die een foto waard is. Bezoek de kerken van San Agustín en La Concepción, deze laatste is een monument van nationaal historisch belang, en het Gemeentehuis of het Casa de los Balcones, een prachtig herenhuis uit de zeventiende eeuw. Er liggen talloze restaurants en bars langs de gehele noordkant van het eiland waar het beste van de Canarische keuken geserveerd wordt. Je kunt er eentje uitkiezen om een culinaire stop te maken.

Gedurende de maand juni wordt in La Orotava het feest van Corpus Cristi intensief gevierd. In de hoofdstraten dichtbij het centrum liggen tientallen tapijten die met de hand gemaakt zijn van zand dat afkomstig is van el Teide. De allergrootste bedekt het hele Plaza del Ayuntamiento en het duurt bijna een maand om deze te maken. Verdeeld over alle straten zijn er winkels met ambachtelijke producten en typische cadeaus van het eiland. Tafellinnen en ajourwerk zijn het meest gevraagd. Een plaats die je niet mag missen in La Orovata is Pueblo Chico. In dit themapark vind je miniaturen van de belangrijkste gebouwen op de Canarische Eilanden.

Puerto de la Cruz
Zoals Orovata staat voor traditie, staat Puerto de la Cruz voor recreatie. Dit kleine vissersdorp ontving aan het einde van de negentiende eeuw de eerste toeristen die werden aangetrokken door het lenteklimaat. Door de jaren heen heeft het zich tot de meest toeristische stad van het noorden van Tenerife ontwikkeld. Het maakt niet uit hoe laat, de straten zijn altijd vol met mensen. Het is dit gedeelte van het eiland waaraan toeristen verslingerd raken en waarop inwoners verliefd zijn.

In Puerto de la Cruz vind je hotels in alle soorten en maten, winkels en terrassen, zowel levendig als rustig. Je ervaart het zelf wanneer je gaat zitten op een van de banken op het Plaza del Charco. Als je niet oppast, vliegen de uren voorbij. Maar het allerleukste is erdoorheen wandelen. Het is leuk om over de boulevard langs de zee te lopen van Playa Jardín tot Punta Brava.

Zwart zand. De stranden van Puerto zijn van vulkanisch zand zoals de “guanches” ze in hun tijd aantroffen. Vandaag de dag zijn ze nog bijna helemaal intact gebleven. De exotische charme raakt iedereen die over het strand loopt. Het heeft iets magisch dus pas maar op voordat het je compleet betovert.

Het is tijd voor een duik bij het Playa Jardín. Dit is een van de stranden waar de plaatselijke bevolking het liefst komt.

Als het je wat weinig lijkt, er is nog meer. Kun je het je voorstellen op slechts een paar meter afstand een pinguïn te zien? In Puerto is dit mogelijk wanneer je het Loropark bezoekt, een van de meest spectaculaire themaparken in de wereld waarin rassen van over de hele planeet in volledige harmonie samenleven. De show van orka's en dolfijnen is ontzettend leuk, en de collectie papegaaien en ara's is de grootste in de wereld.

Sinds een aantal jaren wordt er in Puerto de la Cruz een filmfestival gehouden ter ere van de Britse schrijfster Agatha Christie. De eerste editie werd georganiseerd vanwege het gegeven dat ze 80 jaar daarvoor op het eiland verbleef. In 1927 besloot ze met haar jonge dochter naar Tenerife te reizen om over een emotionele crisis heen te komen. Op het eiland herstelde ze en kon ze doorgaan met schrijven.

Rambla de Castro
De wind is goed bevriend met dit dorp. Het is de Olympus van het schermvliegen en de bakermat van het surfen in het noorden van het eiland. En het beste van alles: het kan het hele jaar door beoefend worden.Als je verder het dorp inloopt wordt het groen intenser. Een voorbeeld daarvan is de natuurlijke omgeving van de Rambla de Castro waar een van de grootste palmbomen van het eiland staat. Meer dan de helft van deze gemeente is beschermd gebied, een perfect decor dat aan alle kanten gezondheid uitstraalt. De Sendero del Agua loopt door de hele Rambla de Castro en elk landschap dat men ziet tijdens deze wandeling is uniek.

Deze magische omgeving ligt in de gemeente Los Realejos. De gemeente telt vijf beschermde natuurgebieden, het één nog spectaculairder dan het ander vanwege het landschap en de begroeiing. Aan de kust biedt het Playa del Socorro momenten van ontspanning aan zee en het is het Mekka voor surfers. Daarnaast kun je er prachtig diepzeeduiken. Voor liefhebbers van schermvliegen is hier in de gemeente ook een van de beste plekken voor het beoefenen van hun favoriete sport. En vergeet ook de geschiedenis en de tradities van dit dorp niet. Je zult er helemaal weg van zijn.

In de zone Realejo Alto staat de kerk van Santiago Apóstel. Dit was de eerste christelijke tempel van Tenerife. En in Realejo Bajo staat de Hacienda de los Príncipes (15e eeuw). Hier was de eerste suikerfabriek op Tenerife. Een drieluik behorende tot de Vlaamse school van het begin van de 16e eeuw verrijkt het erfgoed vanaf vlak na de bouw.

De Drakenboom
Het noorden van Tenerife is rijk aan landschappen en contrasten. Zodra de moderne snelweg die door het noorden loopt de Vallei van La Orotava verlaat, bieden de gemeenten San Juan de la Rambla, La Guancha en Icod de los Vinos aantrekkelijke landschappen, gevormd door hun tradities van landbouw en visserij en door Moeder Natuur zelf.

Ook herbergt het landschap dorpen met een waardevol historisch karakter. Om deze te bezoeken, neem je de TF-351 die naar Villa de San Juan de la Rambla gaat en volg je deze naar La Guancha, waar in de wijk Santa Catalina veel voorbeelden van de traditionele architectuur van de eilanden bewaard zijn gebleven.

We kunnen wel zeggen dat Icod de los Vinos voor bijna honderd procent de Canarische architectuur definieert met lage huizen met balkons en daken van hout en geplaveide steegjes.

En midden in het centrum staat de Drago Milenario (de Drakenboom), een van de oudste exemplaren die op de hele wereld bekend is van deze opmerkelijke boom. Je komt armen tekort om deze boom met een omtrek van 20 meter en een hoogte van 16 meter te omarmen. Degenen die hem bezocht hebben, zeggen dat het een bijzondere ervaring is.

De Grot van de Wind
La Cueva del Viento (Grot van de Wind) in Icod de los Vinos, is de grootste vulkanische pijp van Europa. Deze pijp is 17 kilometer lang en varieert in hoogte. Een bezoek aan het binnenste maakt dat je beter begrijpt hoe de natuur zulke verbazingwekkende dingen kan maken. De excursie is een ontdekkingsreis, in het bijzonder vanwege de stilte en de duisternis die in deze intrigerende diepte heersen.