SL-TF 292 Samarines

Technische informatie

  • Beginpunt: Plaza de la Patrona de Canarias
  • Eindpunt: Playa de la Viuda
  • Status goedkeuring: Goedgekeurd
  • Moeilijkheidsgraad: Laag
  • Soort route: Van A naar B
  • Afstand: 2 km
  • Duur: 1 u
  • Hoogste punt: 45 m
  • Laagste punt: 1 m
  • Totale stijging in hoogtemeters: 136 m
  • Totale afdaling in hoogtemeters: 137 m
  • Toegangspas vereist: Nee

Routebeschrijving

De route door het gebied van Samarines laat ons kennismaken met de natuur van de kuststreek, gedomineerd door rotsen, de zee en een eigen vegetatie, waar elke stap iets nieuws te bieden heeft en waar we genieten van het uitzicht over de kust van Candelaria, een van de best bewaarde natuurgebieden van de eilandkust. Stranden, kliffen, rotsplaten, blaasgaten, wolfsmelkvelden, schaal- en schelpdieren en sportvisserij vergezellen ons op deze wandeling, want het pad loopt langs de rand van de kliffen langs de kust. Van oudsher verzorgde de route, die stamt van vóór de komst van de Spanjaarden, de verbinding tussen de dorpskernen van Candelaria, Arafo en Güímar en historisch is hij verbonden aan de zogenaamde "Maria-driehoek", in verband met verschillende Mariaverschijningen en met de traditionele verering van de Maagd van Candelaria. Hoewel de route varieert afhankelijk van het punt van waaruit je beginnen wilt, volgt hier een beschrijving vanaf de Plaza de la Patrona de Canarias, vanwaar we starten over de trap naast het oude stadhuis van Candelaria . Vanaf hier brengt de bewegwijzering ons over de kam Risco de La Magdalena naar boven, naar de Cueva de San Blas. Hier kun je genieten van een ongeëvenaard vergezicht over het oostelijk gemeentegebied en de zone achter de basiliek, het Dominicaanse convent en de kapel van San Blas. De wandeling gaat nu verder evenwijdig aan de kliffen, in gezelschap van Atlantische geelpootmeeuwen (Larus cachinnans atlantis), pijlstormvogels (Calonectris diomedea) en gierzwaluwen (Apus sp.). Bovendien loop je hier altijd in de verfrissende bries van de passaatwinden, op de muziek van de onophoudelijk op de kliffen stukslaande brekers. De meest voorkomende plantensoorten zijn hier: balsam-wolfsmelk (Euphorbia balsamifera), schizogyne (schizogyne sericea) en Astydamia latifolia. We bereiken nu het ravijn van Samarines, waar de veldweg overgaat in een pad, dat afdaalt naar het gelijknamige strand en vervolgens weer omhoog loopt over de beddingoever van basalt, puimsteenafzettingen, scoria en fossiele bodem. Het strand heeft een sterk seizoensgebonden karakter en is afwisselend zand- en kiezelstrand. Al naar gelang het pad zich van de klippen losmaakt zien we de begroeiing dunner worden, vanwege de omvangrijke puimsteenafzettingen en de bodem van ‘toscas’, geelbruine lavastenen, die contrasteren met het zwarte basalt van rotswanden aan de kust. Naast de overdadige aanwezigheid van de zoete balsam-wolfsmelk (Euphorbia balsamifera) vinden we hier langs het pad naar het strand van La Viuda ook de bittere wofsmelkvariant (Euphorbia obtusifolia). Vanaf het strand gaan we weer terug naar het Plaza de la Patrona de Canarias, met prachtige panoramische vergezichten over de kust van Candelaria.

Hoogteprofiel

Altimetría SL-TF 292 Samarines 

Check voor de zekerheid van tevoren wat de staat is van het pad.

De verantwoordelijke beheerder van de route zal waarschuwen wanneer het betreden van het pad wordt afgeraden vanwege ongunstige weersomstandigheden, onderbrekingen of afgesloten doorgangen.

logo-fress.pngBel bij nood alarmnummer 112.
Download FRESS 112. Beschikbaar voor iOS en Android

Het weer vandaag
Maximum: 25º
Minimum: 18º
Candelaria. There will be spells of heavy rain on Friday morning. In the afternoon it will be good weather. At night clouds will alternate with clear skies. Temperatures will remain unchanged.
Onthoud: Preventie, informatie en kennis zijn belangrijk in het voorkomen van grote fouten.
lees meer lees minder
  1. Wandel altijd in gezelschap van iemand en alleen over de gemarkeerde paden en respecteer het leven, de privacy en de eigendommen van de inwoners van dit gebied.
  2. Als je niet te veel lawaai maakt krijg je veel meer mee van het leven in de natuur.
  3. Laat geen afval achter, ook geen organisch afval. je draagt zo bij aan het in stand houden van de schoonheid van het gebied en voorkomt vervuiling. Pas op met sigarettenpeuken.
  4. Het verzamelen van planten, dieren of andere voorwerpen uit het milieu kan leiden tot het verlies van onvervangbare elementen.
  5. Degenen die verantwoordelijk zijn voor deze beschermde natuurgebieden zullen je dankbaar zijn als je eventuele incidenten, die je onderweg hebt gezien, bij ze meldt.. Hiervoor kuntje je wenden tot:

    Área de Medio Ambiente del Cabildo Insular de Tenerife

  6. Wij herinneren je eraan dat de natuur op dit eiland net zo bijzonder als onvoorspelbaar is. Probeer hier dan ook op een verantwoordelijke en voorzichtige manier mee om te gaan; Wees voorzichtig in natuurgebieden en vergeet niet dat het risico op ongevallen altijd aanwezig is.
  7. Respecteer waarschuwingen.
  8. Raadpleeg de weersvoorspellingen , zodat je onderweg niet verrast wordt door slechte weersomstandigheden.
  9. Draag kleding en schoenen die geschikt zijn om te wandelen en vergeet niet je mobiele telefoon in je rugzak te stoppen. Neem verder zonnebrandcrème mee, een hoed, een jas, regenjas, voldoende water en voedsel.
  10. Informeer je familie of vrienden over de route die je gaat doen en houd rekening met de uren daglicht die je nodig hebt voor je wandeltocht.