Een verbazingwekkende aanpassing aan de omgeving

In beide valleien, die erg vruchtbaar zijn, doen gewassen van gematigde hoogte het goed. Aardappels, fruit, zoals bananen, papaja's en avocado’s, suikerriet en wijndruiven zijn het meest gebruikelijk. Zij vormen tevens een speciaal landschap door de manier waarop de grond gecultiveerd wordt: de terrassen. Dit zijn geëgaliseerde delen op de berghellingen, die worden begrensd door stenen muren om het hoogteverschil te overbruggen, waardoor ze duidelijk te onderscheiden zijn in het landschap.

Maar wat het meest opvalt aan de nieuw aangekomen reiziger is het verschil in kleur tussen beide valleien. De vallei van La Orotava is van een intens groene kleur vanwege de vegetatie. Dit komt door de passaatwinden, die zware, met vocht gevulde wolken naar de noordkant van het eiland drijven. Wanneer ze tegen de berghelling aankomen, raakt alles doorweekt door het effect van de horizontale regen.

Aan de andere kant van Tenerife, in de vallei van Güimar, is de overheersende kleur het oker en geel van de puimsteen, de vulkanische as die een groot gedeelte van dit uitgestrekte gebied heeft veroverd.

De 'Malpaís' van Güimar is een bijzonder landschap. Dit bijzondere gebied is gekoloniseerd door plantensoorten, zoals wolfsmelk en cactussen, en dieren, zoals de Berthelot-pieper of de Canarische hagedis. Dit gebied is uniek in zijn soort en niet te vergelijken met enig ander landschap op Tenerife en verslavend voor wandelaars.

​​​