Astronomie

De geografische ligging, de heldere hemel, de kwaliteit van de lucht en een aantal unieke omstandigheden hebben Tenerife tot een van de belangrijkste plekken ter wereld gemaakt voor sterrenkundige observaties.

De heldere hemel, de kwaliteit van de lucht en de strategische geografische ligging, dichtbij de Kreeftskeerkring, maken Tenerife tot een van de beste plekken op aarde voor astronomische observaties. Hiervan getuigen zowel toeristen, die als amateurastronomen of wetenschappelijke experts die het eiland hebben bezocht, die op de toppen van Tenerife een ideale locatie hebben gevonden om het hemelgewelf te bewonderen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zich binnen het Nationale Park El Teide het Observatorium en Astrofysisch Instituut van de Canarische Eilanden bevindt, waar 19 landen samenwerken en dat is uitgerust met de nieuwste technologieën voor het optimaal bestuderen van de hemel. Het observatorium bevindt zich op 2400 meter boven de zeespiegel, waar het bijzondere wolkendek een natuurlijke bescherming vormt tegen de lichtvervuiling van de kust en voor een heldere en rustige atmosfeer zorgt, waardoor er een hoog aantal effectieve observatie-uren beschikbaar is.

Voor wie van de schoonheid van de nachtelijke hemel van Tenerife wil genieten, is er een ruim aanbod aan astronomische excursies, waarbij je van dichtbij kennis maakt met enkele telescopen die op de hoogste punten van het eiland staan opgesteld en je de immense sterrenhemel kunt bewonderen. Een van de aantrekkelijkste punten van de bergtoppen van Tenerife is, dat je er als amateur of professioneel sterrenfotograaf indrukwekkende opnamen kunt maken, waarbij nachtelijke time-lapsefotografie ook tot de mogelijkheden behoort. De meteorenzwerm Geminiden, die in december aan de hemel verschijnt, is een van de meest verwachte momenten voor de astronomieliefhebbers op Tenerife, aangezien Las Cañadas een van de beste plekken ter wereld is om ervan te genieten. Enkele van de meest geschikte observatiepunten in het Nationale Park zijn Chipeque, El Portillo, Ucanca en Izaña.

Op Tenerife bestaat er een wet voor de sterrenkundige kwaliteit van observatoria, die ook ook bekend staat onder de naam 'Wet op het luchtruim van de Canarische Eilanden' die de niveaus van atmosferische, elektromagnetische en lichtvervuiling en tevens de luchtvaartroutes reguleert. Hierdoor hebben het Nationale Park El Teide en haar toppen het'Starlight'-certificaat voor toeristische estemming en reservaat ontvangen. Dit initiatief wordt gesteund door internationale organisaties, zoals de UNESCO of de Internationale Astronomische Unie. Hierdoor is de Teide de eerste plek die door de UNESCO tot Werelderfgoed is verklaard en, tegelijkertijd, tot 'Toeristische Starlight-bestemming'.