Natuurpark Teno

Het Natuurpark Teno bevindt zich in het uiterste noordwesten van Tenerife en omvat delen van de gemeentes Buenavista del Norte, Los Silos, El Tanque en Santiago del Teide. De 8.063,3 hectaren van het part vormen een van de mooiste natuurgebieden op Tenerife en hebben, mede dankzij de geïsoleerde ligging, hun grote ecologische, landschappelijke en culturele waarde weten te behouden. Als je het reliëf van de zone ziet, vraag je je af hoe men hier vroeger kon wonen. Je zal versteld staan van de variëteit van het landschap: indrukwekkende kliffen, valleien, lage eilanden, laurierbossen evenals schitterende voorbeelden van traditionele bouwkunst.

Hoe kom je er?

Met de bus: Vanuit Buenavista of Santiago del Teide, lijn 355.

Met de auto: Vanuit Buenavista over de TF-436 Buenavista-Santiago del Teide, en over de TF-445 Buenavista-Faro/Punta de Teno. Vanuit Armeñime over de TF-82, Icod de los Vinos-Armeñime.

Hoe kom je bij de vuurtoren:

Periode Dagen Tijden
Zomers (juli, augustus, september) Dinsdags t/m donderdags 09.00 tot 20.00 u.
Rest van de week Vrijdags 9.00 t/m maandags 20.00 u.
Rest van het jaar (oktober t/m juni) Dinsdags t/m donderdags 10.00 tot 19.00 u.
Rest van de week Vrijdags 10.00 t/m maandags 19.00 u.
  • voertuigen van hulpdiensten, personen met een beperkte mobiliteit, het vervoer van vaartuigen, overheidsdiensten en fietsen;
  • voertuigen van vergunninghouders (huiseigenaren en werknemers, bedrijven die zich bezighouden met actief toerisme …);
  • openbare busdiensten (lijn 369). Er wordt een nieuwe buslijn ingevoerd met een gereduceerd tarief om de toegang te vergemakkelijken.

Wat kun je bekijken?

Hogerop, waar de passaatwinden waaien (die verantwoordelijk zijn voor het wonderlijke microklimaat van het eiland), vind je zogenaamde monteverde-vegetatie (laurisilva). Als je naar Monte del Agua gaat, kun je tussen gagel, wilde olijfbomen, Canarische hulst en aarbeibomen wandelen. Deze loofrijke vegetatie staat in schril contrast met de zuidelijke hellingen van het park waar de plantengroei helemaal anders is: je hebt het gevoel dat je naar een andere wereld bent gereisd hoewel je ternauwernood een paar honderd meter hebt gelopen. De meest voorkomende planten aan deze kant zijn brem en de typische tabaiba-struiken. Op de hellingen aan de noordkant verandert het panorama opnieuw: hier vinden we indrukwekkende palmbomen en magische drakenbloedbomen. Op Punta de Teno vinden we een aantal van de best bewaarde exemplaren van tabaiba's en Canarische wolfsmelk op het eiland. Ze zijn vooral spectaculair vanwege de grote aantallen en de omvang van sommige exemplaren. Ga ernaast staan en maak een foto zodat je een herinnering hebt aan de indrukwekkende grootte ervan.

Teno staat echter niet alleen voor prachtige landschappen, Teno biedt ook een schat aan biologische diversiteit. Het is een belangrijk toevluchtsoord voor sommige met uitsterven bedreigde soorten zoals laurierduiven, gestippelde Tenerife hagedissen, raven, zeelavendel, duizendguldenkruid en Lotus mascaensis. De aanwezigheid van soorten als de visarend (de meest zeldzame roofvogel op het eiland) heeft ertoe geleid dat het gebied tot speciaal vogelbeschermingsgebied is uitgeroepen. Neem je tijd om zijn majestueuze vlucht te bewonderen, evenals zijn jachttechnieken: echt een geschenk van de natuur.

Het natuurpark Teno herbergt ook dorpjes. De gehuchten El Palmar, Teno Alto, Las Lagunetas, Las Portelas, Los Carrizales, Masca en Erjos danken hun bestaan aan landbouw- en veeteelt, vooral voor eigen gebruik en als deeltijd-activiteit.

In de buurt van deze dorpjes kun je oude broodovens bekijken, evenals gemeenschappelijke dorsvloeren en "tágoras" of schuilhutten, typisch voor gebieden met veeteelt zoals die rond Teno Alto.

La Punta de Teno is het meest westelijke punt van het eiland, tussen grote kliffen, een groot aantal dijken en vulkanische kraterpijpen. Je kunt hier het contrast waarnemen tussen de steile ravijnen die in kleine stranden uitmonden en de grote valleien die afdalen naar Isla Baja en Teno Bajo. Dit natuurgebied herbergt een grote biologische verscheidenheid en is een toevluchtsoord voor meerdere met uitsterven bedreigde en inheemse soorten.

Onder aan de pagina vind je twee audiogidsen voor dit natuurgebied (één voor de heenweg en één voor de terugweg) in verschillende talen, die je kunt downloaden op je mobiele telefoon en die interessante, gedetailleerde informatie geven over de route.

Je vindt hier de oude vuurtoren die nog in goede staat is. Van hier heb je het beste zicht op de kliffen van Los Gigantes, fascinerende kaarsrechte rotsformaties van wel 600 meter hoog. Je kunt hier ook van een van de meest romantische zonsondergangen ter wereld genieten. Als je graag een goed overzicht hebt vanaf de bergen, ga dan naar Masca, een van de meest bijzondere plekjes van Tenerife.

Wat kun je doen?

Hier naartoe komen is al een ervaring op zich aangezien je gedurende heel de trip een spectaculair uitzicht hebt. En al je er eenmaal bent, kun je niet weggaan zonder op zijn minst een beetje te wandelen, kajakken, duiken, mountainbiken of waarom niet, paddlesurfen.

Meer dan 100 kilometer officiële wandelpaden wachten hier op de gretige wandelaar. De diepste ravijnen van Tenerife bevinden zich in deze streek, en de eerste bewoners van Masca bouwden hun dorpjes tussen de indrukwekkende rotswanden. Deze pittoreske enclave is een van de beste voorbeelden van traditionele Canarische bouwstijl. Tot enkele tientallen jaren geleden was deze streek erg geïsoleerd vanwege de moeilijke verbindingswegen, wat echter wel mogelijk heeft gemaakt dat hij uitzonderlijk goed behouden is gebleven.

Het bezoekerscentrum Los Pedregales richt zich op het verstrekken van informatie en de conservatie en popularisatie van het park en is zeker een bezoek waard. Je krijgt er gepersonaliseerde informatie over onder andere het wandelpadennetwerk. Ze organiseren ook voorlichting in onderwijscentra, op afspraak en onder voorbehoud van beschikbaarheid.

Bezoekerscentrum Los Pedregales
Finca Los Pedregales s/n. El Palmar, 38480. Buenavista del Norte.
Tel. 0034 922447974
E-mail: tenoparque@tenerife.es
Openingstijden: van maandag tot zondag van 9.30 tot 16:30.

Ook Teno heeft een herberg: Albergue de Bolico, voor het geval dat je van enkele dagen rust in deze prachtige uithoek van het eiland wilt genieten. Het hotel beschikt over alle voorzieningen en je kunt er meer informatie over wandelpaden en lokale en ambachtelijke producten krijgen.

Albergue de Bolico
Finca de Bolico (in de wijk Las Portelas). Buenavista del Norte.
Tel. 0034 922127334
Website: Albergue de Bolico

Als je nog meer van je bezoek aan de streek wilt genieten, trakteer jezelf dan op iets lekkers op de boerenmarkt "Mercadillo del Agricultor" van El Palmar waar je de gevarieerde landbouwproducten van Teno kunt leren kennen. Je vindt er overheerlijke aardappelsoorten (Tenerife heeft exclusieve variëteiten), buitengewone kazen, wijn, saffraan en een grote verscheidenheid aan lokale vruchten en honing.

Mercadillo del Agricultor de El Palmar
Finca Los Pedregales s/n. El Palmar, 38480. Buenavista del Norte.
Tel. 0034 922 447974/70
E-mail: tenoparque@tenerife.es
Openingstijden: zondag van 09.30 tot 13.30.

Om het natuurpark van Teno echt te leren kennen en te ervaren, raden we je aan om je je tussen de bewoners te begeven en je te laten verleiden door hun gastvrijheid en jezelf het genot te gunnen om de lokale producten te proeven in de restaurants van de streek.

Al naargelang de tijd van het jaar verrast Teno je eventueel ook op opvallende feestelijkheden. Deze worden in de verschillende dorpjes gevierd naar aanleiding van het einde van de oogst, in de maanden september en oktober. Vanwege hun historisch en cultureel belang trekken de feesten van El Palmar de meeste aandacht, onder mee bekend vanwege de dans 'Las Libreas' en een andere eigenaardige dans op de melodie van de Tajaraste waarbij drie dansparen de straten van het dorp doorkruisen onder de aandachtige blik van de duivel en duivelin.

Wat moet je meenemen?

Afhankelijk van je plannen (bezoeken aan dorpen, uitstapjes met de auto, wandeltochten, enz.) moet je je passend voorbereiden. Als je te voet op stap gaat, raden we je aan om een mobiele telefoon mee te nemen voor onvoorziene omstandigheden en noodgevallen, alsook zonnebrandcrème en een pet of hoedje, jas en regenjas voor het geval dat het weer plotseling omslaat (wat vrij gebruikelijk is in deze streek), water, eten en sportief schoeisel.

Het is erg belangrijk om de excursies te plannen zodat je in de winter vóór 18.00 klaar bent en in de zomer vóór 20.30. Verlaat de paden en wegen niet, anders kun je verdwalen.

Als je daarentegen beslist om naar de kust te gaan, vergeet dan je zwemspullen niet. En als je uitstapje ook een boottocht omvat, neem dan iets tegen misselijkheid mee als je last hebt van zeeziekte.

Neem een kleine eerstehulpkit mee om mogelijke wonden te reinigen, kneuzingen en verstuikingen te behandelen, alsook andere symptomen als je je niet goed voelt. Als je een specifiek geneesmiddel moet innemen, vergeet dat dan niet mee te nemen!

Raadpleeg de weersvoorspellingen de dag ervoor om te controleren of het weer geschikt is voor je activiteit.

Laat familieleden of vrienden weten welke activiteit je gaat doen, zodat er altijd iemand is die weet waar men moet zoeken als er iets gebeurt.

Wandel altijd in gezelschap.