Corona Forestal

Natuurpark

In dit park wachten bossen met eindeloze verhalen en adembenemende landschappen op je. Dit landschap is ideaal om te voet of met de mountainbike te verkennen, zodat je diep door kunt dringen in het groen terwijl je links af en toe het blauw van de zee ziet. Dit alles heb je onder handbereik als je de spectaculaire bossen in gaat die het machtige natuurpark van El Teide omringen.

Het is het grootste beschermde gebied van de Canarische eilanden, een toevluchtsoord voor de mooiste populaties dennenbossen en bergvegetatie van Tenerife. En het is op deze hoogte waar veel van de indrukwekkende kloven beginnen die hier en daar diepe sleuven trekken door het eiland. Je mag deze streek niet missen: kom kijken en geniet van de eindeloze mogelijkheden. Met een omvang van zo'n 50.000 hectare is het namelijk de ideale plek om de rijke inheemse flora en fauna te ontdekken. Hier vind je immense valleien zoals die van La Orotava of Güímar, ravijnen en bergen, en alles wat Tenerife tot een unieke plek in de wereld maakt.

Hoe kom je er?

Met de bus: Vanuit Costa Adeje, lijn 342. Vanuit Puerto de la Cruz, lijn 348. Vanuit Guía de Isora, lijn 492.

Met de auto: Vanuit La Esperanza, over de TF-24 (carretera Dorsal). Vanuit Arafo, over de TF-523 (carretera de Los Loros). Vanuit La Orotava, over de TF-21. Vanuit Guía de Isora, over de TF-38. Vanuit Vilaflor, over de TF-21.

Wat moet je gezien hebben?

Laat je niets ontsnappen: geniet van het landschap dat zich voor je ogen ontvouwt op de talrijke uitkijkpunten die je onderweg tegenkomt. Als je van geologie houdt, grijp dan de gelegenheid aan om ravijnen, vulkanische kraterpijpen of recente lava te zien, levende getuigen van de vulkanische oorsprong van het eiland. Luister bij de rivier naar het gestage ruisen van het water of wandel door de bewoonde enclaves Las Dehesas of Los Pelados waar de boeren eeuwenoude tradities in ere houden met hun onveranderde werktuigen en traditionele wijnkelders.

De bewoners brengen hun vrije tijd door met gezang, rustig gekeuvel en uiteraard met eten en het proeven van hun eigen wijn die ze met zorg bewaren in de wijnkelders die ze eigenhandig hebben gebouwd. Je mag ook zeker het maanlandschap (Paisaje Lunar) niet missen hoger op de Vilaflor, waar je je als Neil Armstrong voelt op zijn beroemde missie aan boord van de Apollo XI. Of wandel langs de indrukwekkende Cuevas Negras (zwarte grotten) ten noorden van de bergtop Pico Viejo.

Het is de moeite waard om de stammen van de Canarische dennenbomen van dichtbij te bekijken. Let op de harde schors die de boom tegen vuur beschermt. Neem diep adem in dit enorme woud, een van de mooiste op de Canarische eilanden, snuif het aroma op van de heide en de gagelstruiken... en geniet van een van de laatste overgebleven laurierbossen in het ravijn van Teguigue, in de vallei van Güímar.

Op 2.000 meter hoogte zie je het struikgewas dat zo kenmerkend is voor het hooggebergte, vergelijkbaar met de vegetatie in nationaal park Cañadas del Teide. Het is ook gebruikelijk om her en der kastanje- of eucalyptusbomen en cipressen tegen te komen. In heel het natuurgebied, vooral op de zuidelijke en noordelijke hellingen, vind je talrijke met uitsterven bedreigde en beschermde soorten.

Als je goed oplet, zie je mogelijk iets van de fauna die in dit gebied woont, waar ongewervelde dieren de grootste groep vormen met een groot aantal soorten, vele ervan inheems. Ook roofvogels zijn dol op dit park. Je hebt de kans om maar liefst 37 soorten te zien die hier nestelen, waar de trekvogels en gelegenheidsbezoekers nog bij moeten worden opgeteld. In deze omgeving kun je vier vogelsoorten zien die uniek zijn op de eilandengroep: de blauwe vink van Tenerife, de Canarische tjiftjaf, de Bolles laurierduif en de gewone laurierduif.

Indrukwekkend zijn ook de sperwer en de torenvalk, twee van de grootste vogels. Verder vind je in het park drie van de vier autochtone reptielsoorten (de Gran-Canariaskink, de Delalandes-gekko en de Canarische hagedis).

De interessantste zoogdieren zijn de vleermuizen (sommige ervan zijn endemisch), die in grotten en lavatunnels leven. Er leven ook uitheemse soorten zoals konijnen en Corsicaanse moeflons. De eerste kom je gemakkelijk tegen, terwijl de tweede veel schuwer en schichtiger is.

Wat te doen?

Waar heb je zin in? Wil je de natuur in via een van de talrijke paadjes die door Corona Forestal lopen? Wil je lijf meer adrenaline en ga je voor een parapentevlucht? Of wil je het gebied liever per mountainbike verkennen om in vorm te raken? Rotsklimmen, paardrijden, speleologie, kamperen... alles wat je maar kunt bedenken, en meer.

En als je meer spanning wilt, laat je dan in de diepte glijden via de langste tokkelbaan van de Canarische eilanden.

Forestal Park
Ctra. TF-24 Km 16, Las Lagunetas.
Tel. 0034 630385742
Website: www.forestalpark.com

En als je het rustiger aan wilt doen, kun je naar een van de diverse recreatiegebieden gaan, zoals Madre del Agua (in de gemeente Granadilla de Abona), Arenas Negras, Contador (in Arico) of dat van Emilio Fernández Muñoz (Los Realejos) om te picknicken, te wandelen of gewoon onder een boom te gaan liggen en van de geluiden van de natuur te genieten.

Wat moet je meenemen?

Zorg net als bij een bezoek aan El Teide ervoor dat je je mobiele telefoon bij je hebt voor onvoorziene situaties, zonnebrandcrème, een pet of een hoedje, alsook warme kleding en een regenjas, aangezien het weer op deze hoogte heel snel kan omslaan. Vergeet ook niet om water of een sportdrank mee te nemen, voedsel om de verbrande energie aan te vullen en uiteraard passend schoeisel.