GROT VAN DE WIND - Speleologie - Tenerife

Grot van de wind

Grot met een gemiddelde moeilijkheidsgraad in het noorden van Tenerife
grot van de wind
cerrar
Pagina via e-mail versturen
Completa el captcha

De ervaring van het bezoeken van een van de grootste lavatunnels ter wereld

In de gemeente Icod de los Vinos, ten noordwesten van Tenerife, ligt de Cueva del Viento-Sobrado. Het gaat om de grootste lavatunnel van Europa die wordt beschouwd als de op vier na grootste ter wereld, na de vier lavatunnels die op Hawaï gelegen zijn. De tunnel strekt zich uit over een lengte van meer dan 17 kilometer en heeft een uitgebreid ondergronds gangenstelsel.
De Cueva del Viento werd gevormd door lavastromen van de Pico Viejo, een vulkaankegel die zich vlakbij de Teide bevindt. Een vulkanische tunnel is een holte die is ontstaan in uitgeharde lavastromen. Wanneer de stromende lava in contact komt met de buitenlucht, wordt hij hard en vormt zo een isolerende laag. De lava binnenin stroomt verder totdat alleen de buitenste laag overblijft en zo een vulkanische tunnel vormt.
Het bezoek begint bij het bezoekerscentrum, van waar de groep per auto wordt vervoerd naar een plek dicht bij de ingang. Daarna gaat men te voet verder, langs akkers, een dennenbos en over een voormalige koninklijke heerbaan.
In het bezoekerscentrum en binnenin de tunnel bevinden zich tweetalige informatiepanelen die, naast de uitleg van een gespecialiseerde gids, uitvoeriger informatie geven over de grot zelf, de lavaformaties en de fauna die erin woont.
Dit bezoek met een gemiddelde moeilijkheidsgraad duurt twee uur vanaf het vertrekpunt. Men zal ongeveer 45 minuten in de grot blijven en in die tijdspanne 250 meter van het gangenstelsel verkennen.

Als u La Cueva del Viento wenst te bezoeken, moet u het volgende weten:

 • Het bezoekerscentrum is van 9.00 tot 16.30 uur geopend voor publiek.
 • Er vinden elke dag en op verschillende tijdstippen rondleidingen plaats in het Engels, Duits, Frans en Spaans.
 • Het aantal bezoekers is beperkt tot 15 personen per groep. Bezoekers moeten daarom een plaats reserveren via de website www.cuevadelviento.net en een e-mail sturen naar info@cuevadelviento.net wanneer het om groepen gaat van meer dan 20 personen. Telefonisch reserveren is niet mogelijk. Voor vragen kunt u ons een e-mail sturen of bellen naar het telefoonnummer 922 815 339 tijdens de openingsuren voor het publiek.
 • We verzoeken u 30 minuten voor aanvang aanwezig te zijn in het Centro de Interpretación.

Instructies voor het bezoek

 • U moet een lange broek en wandel- of sportschoenen te dragen.
 • Volg altijd de aanwijzingen van de gids; ga geen ongemarkeerde gangen in en blijf bij de groep.
 • Maak geen sprongen wanneer u door de grot wandelt; door de onregelmatigheid van de bodem zou u zich kunnen verwonden.
 • Doe op geen enkel moment uw helm af.
 • Als u zich vermoeid voelt, laat dit dan meteen aan de gids weten.
 • Laat bij uw bezoek aan de grot geen afval achter en laat de grot achter zoals u hem hebt aangetroffen. Vergeet niet dat het een beschermd ecosysteem van onschatbare waarde is.
 • Maak geen harde geluiden die de in de grot levende fauna of andere bezoekers kunnen verstoren.
 • Dieren zijn niet toegestaan.
 • Neem geen materialen uit de omgeving mee.
 • De rondleidingen worden uitgevoerd in groepen van telkens 15 personen. Wanneer u te laat komt, verliest u het recht om aan de rondleiding deel te nemen.
 • Houd er rekening mee dat de toegang tot de lavatunnel beperkt is om het ecosysteem te beschermen.
 • De rondleiding is niet geschikt voor kinderen jonger dan 5 jaar, mensen die lijden aan claustrofobie en mensen die moeilijk lopen of problemen met hun knieën of enkels hebben.

Zo bereikt u ons per auto:

Neem de Autopista del Norte (TF-5) richting Icod de Los Vinos. Zodra u in de gemeente bent aangekomen, neemt u de TF-366 naar El Amparo en volgt u de borden “Centro de Visitantes – Cueva del Viento”. Eenmaal bij het restaurant El Refugio slaat u linksaf en rijdt u nog een kilometer verder tot aan het bezoekerscentrum. ​​

Overige gegevens

Plaats: Gemeente van Icod de los Vinos
Vertrekpunt: Bezoekerscentrum
Gedeelte geopend voor bezoekers: 180 meter
Afstand: 1,2 km
Tijdsduur: 2 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

cerrar
Hoe kom je in:

Grot van de wind

In Google Maps openen
Contact

Grot van de wind

Tel.:: 0034 922 815 339

Multimediagalerij