Nationaal Park van de Teide

De Teide is meer dan een vulkaan voor de inwoners van Tenerife, die zich op een speciale manier verbonden voelen met deze berg. Het is heel subtiel, alsof ze een stukje van de geest van de berg meedragen in het diepst van hun ziel. Daar zijn ze zich het meest van bewust wanneer ze na een lange afwezigheid terugvliegen naar hun eiland. Het eerste wat ze door het raampje zien, is de Teide die boven het wolkendek uitsteekt. Voor hen is het een emotionele gewaarwording, waarschijnlijk omdat ze het gevoel hebben weer thuis te komen, op de plek waar hun wortels liggen.

Ook de Guanches (de oorspronkelijke bewoners van het eiland) beschouwden dit al als een speciale plek, waar ze hun goden vereerden en waar ze met hun kudden langskwamen om van de ene kant van het eiland naar de andere te trekken tijdens de seizoenstrek.

Het Parque Nacional del Teide staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco en heeft een aantal, niet onbelangrijke, records op zijn naam staan. Wat betreft hoogte is het de derde vulkaankegel ter wereld, het is het meest bezochte natuurpark van Europa met drie miljoen bezoekers per jaar en het hoogste punt van Spanje, met een hoogte van 3.718 meter. Maar, wanneer je meet vanaf de basis op de zeebodem, kom je op een totale hoogte van ruim 7.000 meter.

Eenmaal in het natuurpark aangekomen, dat je met eigen vervoer of per bus kunt bereiken, kun je de top van de Teide op verschillende manieren bezoeken. Je kunt de top te voet bereiken vanaf vanaf Montaña Blanca. Het is een klim van verschillende uren waarbij je kunt overnachten in de berghut Altavista om ‘s ochtends vroeg, voor zonsopkomst, aan het laatste stuk van de beklimming te beginnen. Wil je iets minder vermoeiend? Stap dan in de moderne kabelbaan die je tot op 200 meter van de krater brengt. Let op: Om de krater te bezoeken of in de berghut te slapen moet je een vergunning aanvragen.

Niet alleen de piek, maar het hele natuurpark is schitterend. Een andere, vaak gekozen optie, is wandelen op een van de twintig routes waaruit je kunt kiezen. Die van de Siete Cañadas kunnen we je zeker aanraden. De bezoekerscentra van Cañada Blanca en El Portillo staan tot je beschikking om je diepgaand te informeren over alle andere wonderen die hier verborgen liggen. Er zij nog meer interpretatiecentra en, natuurlijk, het kantoor van het Nationale Park El Teide in Orotava, waar in het museum de oorsprong van deze geweldige vulkaan uitgelegd wordt.

Je kunt ook deelnemen aan een originele en ludieke activiteit op deze hoogte: sterren observeren door een telescoop op 2.000 meter hoogte, met een diner en een rit in de kabelbaan inbegrepen.

​​​