ÓSCAR DOMÍNGUEZ - Artiesten - Tenerife

Óscar Domínguez

cerrar
Pagina via e-mail versturen
Completa el captcha

Domínguez werd geboren in La Laguna in 1906 en was een universeel kunstenaar. Zijn leven werd gekenmerkt door een aantal gebeurtenissen die hem kwelden en in zijn werken werden uitgebeeld. Hij was een ondeugend en enigszins destructief kind dat overbeschermd werd door zijn grootmoeder en zussen na de dood van zijn moeder. Hij leed het grootste deel van zijn leven aan agromegalie, waardoor zijn hoofd een abnormale groei vertoonde. Op 26-jarige leeftijd reisde hij naar Parijs om een aantal zakelijke activiteiten van zijn vader waar te nemen. Daar ontmoette hij André Bretón, Dalí, Picasso en Miró en dompelde hij zich onder in het surrealisme dat getoond werd op tentoonstellingen en kunstacademies. Hij vond de decalcomanie-techniek uit die bestaat uit het bevochtigen van papier met inkt en er daarna een ander vel bovenop te leggen. Het uitgangspunt voor het schilderij vormen de willekeurige vormen die hierdoor ontstaan. Zijn werken kenmerken zich door tegenstrijdige elementen, de transformatie van bepaalde voorwerpen in andere voorwerpen, vervormde gezichten en andere elementen met een zekere provocerende inslag. Gefrustreerd omdat hij er niet in geslaagd was een eigen stijl te ontwikkelen, maakte hij op 31 december 1957 in Parijs een eind aan zijn leven.

Zijn werken omvatten onder andere The Infernal Machine, La Media, El Caballo de Troya, Le Taureau, Le Piano en zijn zelfportretten.

In Tenerife Espacio de las Artes bevindt zich het Instituut Óscar Domínguez dat gewijd is aan het werk van verschillende kunstenaars uit de 20e en 21e eeuw, met regionale, nationale en internationale bekendheid. In een van de tentoonstellingszalen kun je verschillende werken van Domínguez bekijken.