Architectuur

Sinds de verovering door de Spanjaarden tot de eenentwintigste eeuw heeft het eiland een reeks veranderingen en architectonische invloeden ondergaan die in veel dorpen en steden vallen terug te zien. Het is een architectonische mix waarvan je steeds opnieuw versteld staat, van barok tot neoklassiek en van modernisme tot sobere naoorlogse architectuur.

Wanneer we ons een beeld maken van de mens in de toekomst, proberen we ons altijd voor te stellen hoe de gebouwen, steden of vervoersmiddelen er uit zullen zien. Als we een aantal van de elementen bekijken waaruit de moderne architectuur in Tenerife bestaat, zoals het Auditorio de Tenerife Adán Martín of Tenerife Espacio de las Artes (TEA), kunnen we ons naar de toekomst op het eiland 'teleporteren' en genieten van originele creaties met golvende rondingen, verticale tuinen en transparante ruimtes, of zelfs lampen in de vorm van subtiele tranen. Hier vind je de toekomst.

Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.
Tradities zijn iets blijvends. En traditionele architectuur al helemaal. Daarom is het zeer de moeite waard om de historische centra van de dorpen en steden op Tenerife te bezoeken. Illustratieve voorbeelden zijn het historische centrum van La Laguna, dat is uitgeroepen tot werelderfgoed van de Unesco, van Garachico, dat sinds 1980 de Gouden Medaille voor Verdienste in de Schone Kunsten heeft ontvangen of dat van La Orotava, dat tot historisch-artistiek monument is uitgeroepen. Het gehucht Masca is een ander voorbeeld van traditionele bouwkunst van grote waarde. Het ligt in een schitterend landschap besprenkeld met charmante witte huisjes. Hoewel een groot deel van de traditionele Canarische architectuur zijn oorsprong in Andalusië en Portugal vindt, ontwikkelde zij toch al snel haar eigen persoonlijkheid. Veel herenhuizen, maar ook diverse minder voorname woningen vertonen prachtige voorbeelden van Canarische balkons die zijn vervaardigd uit tea-hout, een Canarische dennensoort. Hoewel je op het hele eiland voorbeelden van deze balkons vindt, zijn de balkons in La Orotava de mooiste, omdat ze tijdens de feesten van Sacramentsdag met zorg worden versierd. Je vindt ze ook bij de meest statige woningen in San Cristóbal de La Laguna. Deze woningen worden ook gekenmerkt door hun weelderige patio's die soms voorzien zijn van houten galerijen op de bovengelegen verdieping. Deze patio's vormden het middelpunt van deze huizen omdat ze hen van licht en lucht voorzagen. De rijkste families hadden zelfs een waterput die de hele woning van water voorzag.

In het algemeen wordt de traditionele architectuur van Tenerife gekenmerkt door gemetselde draagmuren met stenen hoekblokken en het gebruik van tea-hout en Arabische of gebogen dakpannen.

Wat betreft de officiële en religieuze bouwkunst kent Tenerife talrijke voorbeelden die de verschillende artistieke tendensen van elk tijdperk weerspiegelen, van barok tot neoclassicisme en modernisme. Deze invloeden werden door rijkere families in hun eigen woningen overgenomen om te laten zien hoe rijk ze wel waren. Ze zijn een bezoek meer dan waard!

Sorteren op:
  • Alfabetisch Oplopend
  • Alfabetisch Aflopend
We konden geen resultaten vinden die overeenkomen met uw zoekopdracht.


Tradicional

Tradicional