OPKOMST VAN HET TOERISME - Gebeurtenissen - Tenerife

Opkomst van het toerisme

cerrar
Pagina via e-mail versturen
Completa el captcha

Het aangename klimaat en de milde zeetemperaturen hebben ertoe geleid dat tijdens de laatste decennia van de 19e eeuw toeristen naar Tenerife begonnen te komen. Destijds bezochten duizenden Europeanen met gezondheidsproblemen Tenerife om te herstellen van reumatische, huids- en ademhalingsziekten. Ze werden aangetrokken door de zuiverheid van de Atlantische lucht op de Canarische Eilanden en de heilzame effecten van het zeewater. Hoewel het voorheen een bestemming was voor ontdekkers, botanici en geologen, werd Tenerife geleidelijk aan de belangrijke vakantiebestemming die het vandaag de dag nog steeds is.

In 1886 werd in Puerto de la Cruz het hotel- en sanatoriumcomplex Valle de La Orotava opgericht, onder meer verantwoordelijk voor het beheer van het sanatorium Orotava Grand Hotel. Enkele jaren later werden andere gebouwen neergezet om bezoekers in het noorden van Tenerife comfortabele accommodatie te bieden, die later de eerste hotels van de eilandengroep werden.

Vanaf de jaren zestig begon Tenerife toeristen te ontvangen die op zoek waren naar rust, zonneschijn en zee. Opgemerkt moet worden dat de natuurlijke schoonheid van de bergen op het eiland en het indrukwekkende historische erfgoed van de steden en dorpen de perfecte aanvulling vormen op dit model van zon- en strandtoerisme, zodat Tenerife elk jaar een belangrijkere toeristische bestemming wordt. In de jaren '80 verspreidde het toerisme zich naar het zuiden van het eiland en vooral naar Los Cristianos, Playa de las Américas en Costa Adeje. Bovendien is Nationaal Park El Teide het op één na drukst bezochte nationale park ter wereld.

Agatha Christie is een van de meest bekendste toeristen die het eiland hebben bezocht. De Britse schrijfster verbleef in 1927 in Puerto de la Cruz. In dit dorpje schreef ze twee populaire boeken: 'Het geheim van de blauwe trein' en 'De geheimzinnige Mr. Quinn'. In 1959 kwam er op Santa Cruz een luxueus jacht aan dat vanuit Marokko vertrokken was. Aan boord waren Aristoteles Onnasis, zijn vrouw en Winston Churchill, die toen 85 jaar oud was. George Harrison, Ringo Starr en Paul McCartney gingen ook op vakantie naar Tenerife na de lancering van hun eerste album in 1963. Hier konden ze onopgemerkt in de menigte vakantiegangers opgaan en genieten van hun laatste vakantie ver weg van bodyguards, fans en pers.