Internationaal Romi Flamenco Festival - Ciudad de La Laguna

19 januari 2023
20 januari 2023

Dit festival vindt in januari voor de twaalfde keer plaats. Het geldt als een van de belangrijkste flamencoevenementen van het land. Dit jaar vallen vooral de zang en dans van de zigeunervrouwen op. Zij streven naar erkenning van hun bijdrage aan de flamencokunst.

Dit jaar zijn er optredens van Jorge Pardo, een grote naam in de Spaanse flamenco, begeleid door Juan Carmona, 'El Camborio', oprichter van Ketama en prominent componist en producer; Johny Jiménez gitaar en Bandolero, meester flamenco percussie.

Voor de zang tekent Montse Cortés, zangeres in de 'camaronero'-stijl. Haar album Alabanza werd genomineerd voor de Zuid-Amerikaanse Grammy Award. Verder zingen de jongste telg van La Casa de Los Sordera: de Madrileense Lela Soto; uit Granada, uit de grote flamencofamilie Fernández: Estrella Fernández en tot slot de Bautista-zussen Ángela en Tere. De dansers die optreden zijn Karime Amaya, nichtje en kleindochter van de beroemde Carmen Amaya; de danser en palmero uit Sevilla José Suárez El Torombo, begeleid door Oruco, de zanger David el Galli en de gitarist Luis Habichuela.